Kärt Blumberg • 25. november 2008 kell 22:00

Pakendiaktsiis tõuseb veel mitmeid kordi

"Olen veendunud, et maksuamet hakkab tegema lauskontrolli," sõnas MTÜ Eesti Pakendiringlus juhatuse esimees Aivo Kangus, kelle hinnangul võivad sihtarvude täitmise unarusse jätnud ettevõtted muutuda defitsiitse riigieelarve valguses järelevalveorganitele magusaks suutäieks.

Juba poolteise kuu pärast kasvab maksuameti määratav aktsiisimaks näiteks ühe tonni turule lastud sihtarvude ulatuses taaskasutamata plastpakendite eest 6000 kroonilt 22 000 kroonile. Lisaks ohustab ettevõtet kuni 50 000kroonine trahv keskkonnainspektsioonilt keskmise taaskasutusmäära mittetäitmise eest.

Kuigi uute sihtarvude täitmist hakkab maksuamet kontrollima alles pärast järgmise aasta 15. aprilli, saab maksuamet nõuda ettevõttelt tasumata aktsiisimaksu koos viivistega tagasiulatuvalt kuni kuue aasta eest, mistõttu võivad nõuded küündida isegi miljonitesse kroonidesse ning tekitada ettevõtetele tõsiseid makseraskusi.

"Pean üsna reaalseks, et 2009. aastal läheb pakendiaktsiisi maksunõude alusel pankrotti ka laiemale üldsusele tuntud firmasid," ütles Kangus.

Järelevalveorganid lauskontrollimise plaane ei kinnita. Küll aga tunnistab keskkonnainspektsiooni keskkonnakaitseosakonna juhataja kohusetäitja Silvia Prihodko, et pakendiseaduse nõuete täitmise kontrollimine on üks asutuse järelevalveprioriteete 2009. aastal.

"Maksu- ja tolliameti kontroll toimub ka edaspidi riskipõhiselt," sõnas maksuameti meediasuhete peaspetsialist Annely Erm.

"Pakendiaktsiisi laekumine võib suureneda seoses aktsiisi laienemisega veo- ja rühmapakendile," lisas Erm. "Täiendavalt määratud maksusumma suurust maksuamet ei planeeri," räägib Erm, öeldes, et olulisem on tähelepanu juhtimine probleemidele.

Liviko ja Saku Õlletehas aktsiisinõudeid ei karda. "Taaskasutusmäärade tõus tähendab meie jaoks eelkõige kulude suurenemist," rääkis Liviko juhataja Janek Kalvi, kelle sõnul saab alles tänavusest 30protsendilisest alkoholiaktsiisi tõusust toibuv ettevõte uute sihtarvude täitmisega hakkama. "Uuel aastal kehtima hakkavad pakendijäätmete taaskasutuse määrad meile hirmu ei valmista, oleme selleks valmis," sõnas Saku Õlletehase juhatuse liige Inga Kuusik.

Hetkel kuum