BÖRS: müüjad tagasi pukis

Mait Jüriado 01. detsember 2008, 17:44

Müüjad domineerinud terve päeva. Indeksid
-6%.

Peale viiepäevast pea 20%-list tõusu on müüjad jälle välja ilmunud. Nädalavahetusel lasti kalkunil seedida ning päeva algusest alates on müüjad domineerinud. Kõik sektorid on seni saanud üsna tugevat müüki, toorainetootjad enim. Alumiiniumitootja Alcoa (AA) languses tervelt 9,48%. Maailma suurim naftatootja Exxon Mobil (XOM) kukkunud 4%.

Dow Jones tööstuskeskmine hetkel languses 4,85%, Standard Poor's 500 indeks -5,79%, Nasdaq -6,08%.

USA tööstussektor sõitis novembris vastu seina. USAs täna avaldatud ISM indeks kukkus 36,2ni. Oktoobris oli näit 38,9 ning septembris 43,5. Novembri näit pole nii madal olnud alates 1982 aasta maikuust. ISM raport näitab, et USA majandus on neljandas kvartalis jätkuvalt löögi all.

Ka täna avaldatud ehituskulude ülevaade kukkus rohkem kui oodatud. Kulud ehitusele vähenesid oktoobris 1,2% hooajalisusega kohandatud 1,073 triljonile dollarile. Analüütikud ootasid 1,1%-list vähenemist.

Täna annab General Motors (GM) aru, kuidas nad kulutaksid valitsuse antud abiraha. Aktsia hetkel languses 10,69%. Eelmisel nädalal tõusis GM aktsia üle 63%. Ford Motor (F) tõusis üle 51%. Ford kukkunud 15,24%.

Jaemüüjad fookuses. USA jaemüüjate liidu prognoos näitas küll seda, et ostjad kulutasid poodides 7,2% rohkem raha kui eelmisel aastal, kuid küsitlused tarbijate seas näitavad ka seda, et 70% ostjatest kulutasid raha vaid väga allahinnatud kaupade peale.

Jaemüüja Wal-Mart Stores (WMT) kukkunud 3,9%. Target Corp (TGT) kukkunud 9,3%. Macys (M) tervelt 12,26% miinuses. Home Depot Inc (HD) languses 7,5%.

Spekulatsioonid võimaliku Yahoo ning Microsofti ühinemise üle koguvad jälle kord uut hoogu. Briti Sunday Times raporteeris, et Microsoft pakub Yahoole 20 miljardit dollarit nende äri eest. Yahoo (YHOO) aktsia hetkel eelturu plussid käest andnud ning miinuses 4,43%.

Mentor (MNT) aktsia on sööstnud 89,41% taevasse, kuna Johnson Johnson tegi ettevõttele 1,1 miljardi suuruse ülevõtupakkumise ehk 31 dollarit aktsia kohta.

Naftabarreli hind on USAs elektroonilisel kauplemisel tervelt 8,55% järgi andnud ning kauples viimati NYMEXil 49,15 dollari juures.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2008, 21:16
Otsi:

Ava täpsem otsing