BÖRS: kuidas algab aasta viimane kuu?

Mait Jüriado 01. detsember 2008, 15:52

Indeksfutuurid näitavad üle paari protsendi
miinust.

Algamas on rekordiliselt halva aasta viimane kuu. Ajalooliselt on jõulukuu olnud aktsiaturgudele helde ning just detsembri viimane pool on olnud tugev. Kuigi turud on viie viimase kauplemispäevaga rallinud umbes 20%, on Dow Jones tööstuskeskmine aasta baasil kukkunud üle 33%, S P 500 indeks kukkunud tervelt 39%.

Eelmine nädal oli väga tugev, mida toetas ka ajalooline taust. Ajalooliselt on tänupühade periood olnud tugev. Nädalaga ronis S P 500 indeks 12%, Dow tööstuskeskmine üle 9% ning Nasdaq 11%.

Indeksfutuurid näitavad eelturul 2,1-2,6% miinust. Muutused futuurides ei prognoosi alati adekvaatselt aktsiahindade liikumist peale turu avanemist, kuid annavad üsna hea ülevaate turuosaliste meelestatusest enne õige kauplemisaja algust.

Kuna möödunud reedel algas "Black Friday", ehk pühadehooaja osturalli avapauk, siis on USA tarbija nõrkus/tugevus kõige suuremas fookuses. USA jaemüüjate liidu prognoos näitas küll seda, et ostjad kulutasid poodides 7,2% rohkem raha kui eelmisel aastal, kuid küsitlused tarbijate seas näitavad ka seda, et 70% ostjatest kulutasid raha vaid väga allahinnatud kaupade peale. See omakorda pole aga vesi jaemüüjate veskile. Jaemüüjad võivad küll rohkem käivet kasvatada, kuid rahalises mõttes see nende rahakotti ei suurenda.

Autotootjad tegid eelmisel nädalal läbi tugeva ralli. Täna annab General Motors (GM) aru, kuidas nad kulutaksid valitsuse antud abiraha. Eelturul on aktsia 4% jagu miinuses. Eelmisel nädalal tõusis GM aktsia aga üle 63%. Ford Motor (F) tõusis üle 51%.

Spekulatsioonid võimaliku Yahoo ning Microsofti ühinemise üle koguvad jälle kord uut hoogu. Briti Sunday Times raporteeris, et Microsoft pakub Yahoole 20 miljardit dollarit nende äri eest. Yahoo (YHOO) aktsia eelturul spekulatsioonide peale üle 5% plussis.

Täna annab USA majanduse tervisest märku ka ehituskulutuste raport ning ISM indeks. Mõlemad näidud avaldatakse meie aja järgi 17:00.

Euroopa aktsiaturud täna keskmiselt paari protsendi jagu taganenud. Londoni FTSE 100 -2,76%, Saksamaa DAX -3,17, Prantsusmaa CAC 40 -2,81%, Soome OMX -2,78%, Rootsi OMX -2,82%, Venemaa Micex -4,12%, RTS -3,6%.

Aktsiaturud Aasias erisuunalised. Suurimatest kukkus Jaapan. Jaapani Nikkei -1,35%. Hongkongi Hang Seng +1,59%. Hiina SSC Composite +1,25%. Taiwan Taiex Indeks +1,3%.

Naftabarreli hind on USAs elektroonilisel kauplemisel tervelt 5,15% järgi andnud ning kauples viimati NYMEXil 51,6 dollari juures.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2008, 15:55
Otsi:

Ava täpsem otsing