3. detsember 2008 kell 22:00

Kas imerohi rasvumise vastu?

Söömise sagedust ja isu ühe või teise asja järele reguleerib terve hulk hormoone, mis vahetavad informatsiooni söömistegevust koordineeriva aju ning ülejäänud organite vahel, vahendas Eesti Geenikeskus ajakirja Cell. Lisaks suudab kesknärvisüsteem tajuda mõne toitaine - näiteks glükoosi ja aminohapete - sisaldust veres. Teadlased on oletanud, et sarnane tajusüsteem on ka kolmandal toitainete põhiklassil, rasvhapetel, kuid siiani polnud leitud sellele funktsioonile ühtegi sobivat kandidaati.

Nüüd avastasid Yale'i ülikooli teadlased, et rasvarohke söögikorra järel tõuseb veres peensooles sünteesitavate lipiidsete ainete hulk. Säärastest ainetest (nende nimigi on paras suutäis - N-atsüülfosfatidüületanoolamiinid, lühidalt NAPE) kõige aktiivsem langetas viie päeva jooksul hiirte kehakaalu rohkem kui kolmandiku võrra.

Veel tehti kindlaks, et NAPE tase veres langeb kroonilise rasvarikka dieedi korral, kuid tundlikkus süstitavale hormoonile ei kao.

Avastuse teinud uurimisrühm Gerald Shulmani juhtimisel uurib praegu NAPE toimet inimestel ja primaatidel. Kui kõik kulgeb optimistlike prognooside kohaselt, võib kas NAPE või selle toimet matkiv ravim jõuda varsti kliiniliste katsetuste faasi, leevendamaks maailma 300 miljoni ülekaalulise vaevusi.

Autor: Villu Päärt

Hetkel kuum