Ansip: vale on siduda eelarvet vaid majanduse reaalkasvuga

10. detsember 2008, 16:11

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on vale
siduda eelarvet ühemõtteliselt vaid majanduse reaalkasvuga, hulga suurem mõju
eelarvele, eelarvelaekumistele on majanduse nominaalkasvul.

Riigikogu infotund keskendus täna riigieelarve probleemidele

Tänases infotunnis vastasid Riigikogu liikmete küsimustele peaminister Andrus Ansip, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ja sotsiaalminister Maret Maripuu.

Küsitlejate huvi keskendus 2009. aasta riigieelarvega seotud probleemidele ja eelarves tehtavatele kärbetele.

Vastates Tarmo Männi küsimusele eelarve tasakaalust ja Männi väitele, et eelarve baseerub 2,5%-lisele majanduskasvule, ütles peaminister, et eelarve on tema hinnangul tasakaalus ja lähtub eeldusest, et majanduskasv järgmisel aastal on negatiivne. Samas ei tohiks peaministri hinnangul siduda eelarvet vaid majanduskasvuga.

„Kindlasti on vale siduda eelarvet ühemõtteliselt vaid majanduse reaalkasvuga, hulga suurem mõju eelarvele, eelarvelaekumistele on majanduse nominaalkasvul. Järgmise aasta eelarves on väga suured kulud ja tulud kavandatud sellistena, mis ei sõltu absoluutselt sellest, kas majandus kasvab või kahaneb. Ehk siis Euroopa Liidu fondide vahendeid on kavandatud järgmise aasta eelarvesse üle 12 miljardi krooni ja need 12 miljardit ei küsi sellest, kas majanduses on kasv 2,5% või kahanemine 3,5%. Seega on primitiivne eelarve tulusid prognoosida, lähtudes vaid ühest numbrist ehk siis majanduse reaalkasvust,“ ütles Ansip.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. December 2008, 16:11
Otsi:

Ava täpsem otsing