Mari Hiiemäe • 11. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vana bänd, uus plaat

Juba üle 30 aasta eksisteerinud Whitesnake näib olevat ennast taas kokku võtnud. Korduvalt laialimineku äärel olnud ning ohtraid koosseisuvahetusi üle elanud ansambel tuuritab tänavu kevadest saadik mööda maailma uue plaadiga, mis on ansambli ajaloo edukamaid. Taas saab Whitesnake'i ka Eestis näha.

Whitesnake'i sünniaasta on 1977, kui bändile pani aluse äsja Deep Purple'ist tulema tulnud laulja David Coverdale, kes on Whitesnake'i solist siiani. Ansambli esmane edu kasvas tasapisi, kuni lõi tõeliselt lõkkele 1987. aasta plaadiga "Whitesnake", mille USA turule suunatud versioon kandis lihtsalt pealkirja "1987". Plaatinaalbumi staatusesse jõudnud helikandja tegi ansambli tuntuks üle maailma.

Whitesnake'i köögipoolt on läbi aastakümnete iseloomustanud pidev koosseisude vahetumine. Püsivamaid liikmeidki, kes on ansambli arengusse kandva panuse andnud, on olnud üle kümne. Ansamblist on aegade jooksul läbi liikunud sellised kuulsused nagu Ian Paice, Vivian Campbell, Steve Vai, Neil Murray, Rudy Sarzo, Cozy Powell, Jon Lord jne. Lisaks on lühemalt koostööd tehtud veel mitmete teiste muusikutega.

Whitesnake on välja andnud 11 stuudioalbumit, millest viimane ehk äsja ilmunud "Good to be bad" on üks tugevamatest.

Eestisse jõudis Whitesnake esimest korda aastal 1997, kui tema esinemist Tallinna Linnahallis reklaamiti kohalikus meedias kui Eesti kõigi aegade suurimat sisekontserti. Ohtra lava- ja valgustehnikaga show'd mahtus toona vaatama 4000 inimest.

Seitse aastat hiljem jõudis staaransambel Eestisse teist korda ning ka see kontsert sai peetud, kuigi läbi raskuste.

Ansambli laulja ja juhtfiguur David Coverdale oli 2004. aasta Eesti kontserdi eel värskelt kõripõletikku haigestunud ning mõne päeva jooksul oli asjaosaliste jaoks kahtlane, kas Eesti esinemine üldse toimuda saab. Kuigi kontserdi ärajäämine juba ametlikult väljagi kuulutati, toimus kontsert Saku Suurhallis päev hiljem siiski.

Praegu on Whitesnake tipp-topp vormis nii esinejate tervise poolest kui ka muusikalises mõttes.

Kava koosneb hoogsatest ja energilistest lugudest, mis näivad märksa jõulisemat elu elavat, kui 1990. aastate pehmemat sorti lembeteemalilised rokkhitid, mis õigupoolest suuresti Whitesnake'i näo on kujundanud.

Uues kavas on Whitesnake isepäisem ja karedam, astub julgelt oma teed ega tunne olulist muret selle pärast, et võimalikult laiadele massidele meeldida.

Pühapäevast Tallinna kontserti Saku Suurhallis soojendab Pärnu postgrunge bänd DefRage, kes on innukas, kuid laiemale Eesti avalikkusele veel avastamata ansambel. DefRage tuli kokku möödunud aasta kevadel. Mahekõlalist alternatiivrokki viljelev ansambel annab aeg-ajalt kontserte klubides ja pubides ning valmistab ette materjali oma esimese albumi tarvis.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt