ÄP fototoimetus • 15. detsember 2008 kell 22:00

Töötukassa rahavoog jäi miinusesse

Tänavu kolmes kvartalis laekus töötuskindlustusmakseid rohkem, kui kulus hüvitiste määramiseks.

Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli hinnangul kujuneb aasta kokkuvõttes töötukassa tulu siiski ülesvõetud kohustustest suuremaks. Töötukassa varade kogumaht ulatus novembri lõpus 3,2 miljardi kroonini.

Novembri lõpuks oli töötukassa välja maksnud hüvitisi kokku 309,3 miljonit krooni. "Võrreldes eelmise aastaga on hüvitiste väljamaksed kaks ja pool korda suuremad, kuid loodetavasti on see ligi 310 miljonit krooni keerulisel ajal paljudele inimestele ja ettevõtetele olulist tuge pakkunud," ütles Paavel.

Novembris oli kogu töötukassa tegutsemise aastate jooksul suurim uute hüvitisesaajate juurdevool ja töötuskindlustushüvitise väljamakse saajate arv. Uusi töötuskindlustushüvitise saajaid lisandus novembris 1851, seega hakkas hüvitist saama 30% uutest registreeritud töötutest.

Tööturuteenuste ja -toetuste osakonna juhataja Nele Labi sõnul on rohkem koondamisi praegu jätkuvalt ehituse-, puidutööstuse-, tekstiili- ja kinnisvarasektoris.

Töötus kasvab ilmselt ka 2009. aasta alguses, kuna paljudel juhtudel on töösuhte lõpuajaks just 2008. aasta viimane päev, selgitas ta. "Selline aasta alguses suurenev töötuse määr on meil olnud ka varasematel aastatel," lisas Labi.

Maksu- ja tolliameti suur koondatavate arv mõjutas oluliselt hüvitisesaajate jaotust tegevusvaldkondade lõikes, tõstes novembris hüvitisesaajate arvu poolest tegevusaladest esimesele kohale avaliku halduse. 2008. aasta esimese 11 kuu kokkuvõttes oli suurim osa kollektiivse koondamise hüvitise saajatest töötanud aga tekstiili- ja rõivatööstuses ning puidu- ja mööblitööstus.

Maksu- ja tolliametis detsembris toimuv kollektiivse koondamise tõttu saab töötukassast hüvitist 163 töötajat kokku 3,8 miljonit krooni.

Maksejõuetuse hüvitist, millega hüvitatakse töötajatele tööandja pankroti tõttu saamata jäänud tasud, määras töötukassa novembris kokku 10 miljonit krooni. Hüvitist sai 295 inimest, mis on märgatavalt rohkem eelmiste kuude keskmisest tasemest.

Autor: ÄP

Hetkel kuum