Vallavanem: Moody´se raport teeb ettevaatlikuks

18. detsember 2008, 20:22

Moody´se hinnangul satuvad järgmisena tule
alla liiga optimistlikud omavalitsused, Vasalemma vallavanema sõnul nemad endale
laenukohustust pigem kaela ei võtaks.

Vasalemmal on kaelas 24 miljoni kroonine laen seepärast, et põhikooli võimla on vaja lõpuni ehitada. „Seda konserveerida me ei saa, sest see tooks kaasa ehituskvaliteedi languse ning lisakulusid,“ lausus Vasalemma vallavanem Kaido-Allan Lainurm ning lisas, et kui saaks, siis praegu pigem laenu ei võtaks.

Moody´se raport teeb Lainurme sõnul eelarvete tegemisel ettevaatlikuks. „Ka meie jälgime ju seda, mis toimub kinnisvaraturul, tööjõuturul. Arvestame sellega, et tulumaksuprognoos ei pruugi olla sugugi nii optimistlik nagu riik selle kunagi sügise hakul välja käis, see 7%. Pigem arvestame sellega, et tulumaks ei pruugi üldse tõusta ja jääb kusagile sinna 2008. aasta tasemele,“ lisas Lainurm.

Vallavanema sõnul peab vald kõik muud investeeringud kooli laenu arvelt järsult kokku tõmbama. „2009. aastasse pole me laenu põhiosa tagasimakseid arvestanud, hange on meil nii välja kuulutatud, et laenu põhiosa hakkame tagasi maksma 2010. aastal,“ märkis vallavanem ja lisas, et sellises ulatuses suudetakse seda omavahenditest katta.

Hetkel pole vald kiirustanud tühjade ametikohtade täitmisega, personalikulude pealt püütakse pigem kokku hoida. Lisaks üritatakse ka kõik teised vajalikud investeeringud, mis seda kannatavad, edasi lükata.

„Meie alla kuuluvad ju ka koolid. Seal on aga ettekirjutused, näiteks tuletõrjesignaalide kaasajastamise kohta. Neid objekte on mitu ja ühe kaasajastamine maksab kuskil 300 00 krooni. Samuti on meil vaja asfalteed lappida, sealt me ei saa kokku hoida. Küll aga lükkame edasi mööbli ja tehnikaimede oste,“ lausus vallavanem.

Kuna hetkel on Lainurme sõnul raske ennustada, mis pulgal majandus hetkel on, kas kaua oodatud põhi on käes või kestab kukkumine edasi, ollakse pigem konservatiivsed. „Loodame, et majandusel läheb veidi paremini ja me loodame aasta keskel võtta vastu pigem positiivse lisaeelarve, mitte teha nii, et võtame praegu väga optimistlik eelarve vastu ja siis aasta keskel peame hakkama negatiivset eelarvet tegema."

Vasalemma vallavanema sõnul võiksid kõik omavalitsused olla pigem konservatiivsed. "Need, kes planeerivad 4-5 protsendipunktist tulumaksu tõusu, siis neile soovitaks olla küll konservatiivsemad.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. December 2008, 20:22
Otsi:

Ava täpsem otsing