Kuldar Leis: värisesin rohkem Läti kui Eesti pärast

13. veebruar 2009, 17:40

Läti majanduse käik tegi Premia Tallinna
Külmhoone juhile Kuldar Leisile rohkem muret kui Eesti oma, seetõttu tuli Eesti
majanduse järsk kukkumine neljandas kvartalis talle üllatusena.

Leisi sõnul andis tunda eeslmise aasta lõpul, et majanduses on seisak, kuid nii suurt Eesti SKP kukkumist ta enda sõnul ei uskunud. "Lätis on ikka olukord hullem kui Eestis. Ma värisesin rohkem Läti pärast, mitte Eesti pärast," rääkis Leis.

Täna hommikul selgus, et mullu IV kvartalis langes Eesti SKP 9,4%. Lätis oli langus suuremgi – 10,5%.

Leisi ütlusel tuleb selle aasta esimene kvartal kõigil kolmel Balti riigil nutune. Sealhulgas jõudsid rasked ajad Leetu jaanuaris, märkis ta.

Ettevõtja tõi välja uue trendi inimeste tarbimises. "Palju sõltub palgapäevadest. Kuu algul on müük parem ja kuu lõpus – kui palgad hakkavad otsa saama –, siis kukub ära," rääkis Leis oma tähelepanekutest.

"Pangad ei anna endiselt laenu, ettevõtjad hakkavad üksteisele võlgu jääma ja kuna see on kinnine ring, siis nõrgemad surevad lõpuks üldse välja," prognoosis ta võimalikke arenguid.

Ekspordi osas on nutune seis, lisas Leis. "Tegu ei ole vaid Eesti langusega, vaid kogu maailma langusega. Ükski riik ei oota, et keegi midagi uut neile müüma tuleks," oli ta pessimistlik.

Leisi sõnul on seni lootust paremusele, kuni suured ettevõtted ei kuku, sest siis saavad väiksemad ettevõtted suuremate kiiluvees edasi elada. Kui suurettevõte seisma pannakse, millega on seotud paljud väiksemad ja ka kohalikud omavalitsused, siis on löök suur, sõnas ta. "Eestis on palju suurettevõtteid, mis on tugeva välismaise kapitali all, need on kõvad päästjad Eesti majandusele. Kui suurfirmadel aga on tütarettevõtted Eestiga konkureerivates riikides, siis võib neil tekkida kiusatus Eestist ära minna," arutles ettevõtja.

Premia Tallinna Külmhoone juhi sõnul on lätlased esirinnas kulude kärpimisel, sealne erasektor on selle vajalikkusest hästi aru saanud ja ka inimesed on mõistvad, kui palku tuleb kärpida. "Arvan, et Eesti erasektor on kokkutõmbamise osas alles algusjärgus," lisas ta.

Esialgsel hinnangul vähenes Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2008. aasta neljandas kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 9,4%, teatas täna hommikul statistikaamet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2009, 11:20
Otsi:

Ava täpsem otsing