Vitsur: langemine saab ainult jätkuda

13. veebruar 2009, 12:50

Majandusekspert Heido Vitsur eelmise
kvartali SKP numbrit üllatavaks ei pea, aga oluline on küsimus, kuidas edasi
minna.

„Pärast seda kui oli avaldatud Läti IV kvartali SKP number, tegime Arengufondis väikse ennustusvõistluse. Mina pakkusin 9,5% novembri-detsembri andmete põhjal,“ rääkis Vitsur Äripäevale, seega üllatus talle selline langus polnud.

„Küsimus on selles, et ms saab edasi. Langemine saab ainult jätkuda. Pole ühtegi asja, mis trendi muutumist ennustaks. IV kvartal on olnud kiirenevalt halvenev ja ka jaanuaris murdumist ei olnud Ainult langemise kiirus võib muutuda,“ rõhutas majandusteadlane.

Vitsur nimetab Eesti sisemajanduse koguprodukti vähenemist ootuspäraseks. „Elasime laenatud rahast, aga laenatud raha kadus ära. Praegu elame oma võimaluste piires ja väga karmiks muutunud maailmas. Tuleb piskuga hakkama saada,“ nentis Vitsur.

Ekspert ei osanud öelda, kas tegu ongi nüüd põhjaga. „Põhi sõltub sellest, kas suudame käivitada deflatsiooni ehk kulutuste tase mõistlikuks alandada. Kui me ei suuda seda teha, siis kukume veel. Võtmeküsimus on kulude tase eksportival tööstusel. Ekspordi ärakukkumine teeb kõige suuremat muret. Meile ei laenata ja eksport kukub ära ning me kaotame turgusid. Kuid importida on ikka vaja. Nii kitsas maailmas tulevad siia investorid vaid siis, kui meil on kulutuste tase konkurentsivõimeline,“ nentis Vitsur.

Vitsuri sõnul pole Eesti riik oma kulude taset piisavalt kiiresti kärpinud, et majandus muutuks konkurentsivõimeliseks. „Kui me praegu kärpisime 8 mld oma eelarvet. Seda, mis oli mõeldud 8%lt nominaalkasvult, siis jääme alles 0-tasemele, mitte deflatsiooni tasemele,“ selgitas ta.

Esialgsel hinnangul vähenes Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2008. aasta IV kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 9,4%, teatas statistikaamet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. February 2009, 20:31
Otsi:

Ava täpsem otsing