Ministeerium: inflatsioon kolme aasta madalaim

06. märts 2009, 11:25

Statistikaameti andmetel aeglustus
tarbijahindade aastane kasv veebruaris 3,4 protsendini. Jaanuariga võrreldes
odavnesid tarbijahinnad 0,3 protsenti. Euroala inflatsiooni aeglustumine peatus
ajutiselt, ulatudes aastases võrdluses 1,2 protsendini.

Halvenev olukord maailmamajanduses ning tarbijate vähenev kindlustunne on mõjutamas üha enam hinnaarenguid, teatas rahandusministeerium. Soodne toormehindade tase rahvusvahelistel turgudel on avaldumas jaehindades, mistõttu inflatsiooni rohkem mõjutavate komponentide, nagu toiduainete ja toasooja, odavnemine kuulises võrdluses on jätkumas. Sisemaistest teguritest on peatumas teenuste kallinemine.

Nõrga majanduskeskkonna tõttu on aastataguse ajaga võrreldes odavnenud mitmed kaubad ja teenused. Toiduainetest on odavnenud piimatooted ja aiasaadused, eluasemekulutustest on süvenemas üürihindade langus. Naftahindade madala taseme tõttu on mootorikütuste hinnad langenud aastaga viiendiku võrra.

Aastane inflatsioon on kiirelt aeglustumas ning tõenäoliselt juba kevadel peaks see olema sarnasel tasemel eurotsooni inflatsiooniga. Inflatsiooni jätkuva pidurdumise taga on peamiselt toiduainete, toasooja ja mootorikütuste soodsad hinnaarengud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2009, 10:41
Otsi:

Ava täpsem otsing