Tartu jaamahoone süütaja peab maksma Kilgile 800 000 krooni

05. juuni 2009, 14:27

Tartu maakohus tunnistas 19aastase Priidik
Tamme süüdi augustis 2006 Tartu jaamahoone põlengu põhjustamises ja hoone
omanikule, Rein Kilgi suurosalusega ASile Pere olulise varalise kahju
tekitamises. Tammelt mõisteti välja ligi 800 000kroonine hüvitis.

Kohus karistas Tamme koos süüdimõistmisega vargustes kahe aasta ja seitsme kuu pikkuse tingimisi vangistusega kahe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga. Eelvangistuses on Tamm juba ära kandnud ligi kümme kuud reaalset vangistust.

Karistuse mõistmisel arvestas kohus seda, et Tamm pani kuriteo toime alaealisena, 16aastasena. Samuti arvestas kohus karistuse mõistmisel seda, et Tamm on nii eelvangistuses viibides kui teiste kuritegude eest mõistetud karistustena kandnud rohkem kui ühe aasta ja kümne kuu pikkuse reaalse vangistuse. Ligi kaheaastane kantud vangistus täidab kohtu hinnangul piisavat mõju karistuse eesmärgile hoida süüdistatavat edaspidiste kuritegude toimepanemisest.

Menetluskulude kõrval mõisteti Tammelt ASi Pere kasuks välja tekitatud kahju 773 000 krooni ulatuses.

Pavel Fedoritš (23) mõisteti talle esitatud süüdistuses Tartu jaamahoone põlengu põhjustamises õigeks. Kohtus leidis küll tõendamist Fedoritši viibimine sündmuskohal, kuid tema osalus kuriteos tõendamist ei leidnud. Fedoritš mõisteti süüdi vargustes ja omavolilises sissetungimises jaamahoonesse ning teda karistati viie kuu pikkuse tingimisi vangistusega 18 kuu pikkuse katseajaga.

Süüdistuse järgi tegid Tamm ja Fedoritš 31. augustil 2006 kella 2:18 ajal tule Tartu jaamahoone seina ääres olevasse prügikasti. Seejärel süütas Tamm jaamahoone aknakile, mille tagajärjel hoone süttis. Mõlemad mehed põgenesid sündmuskohalt. Jaamahoone osalise hävimisega tulekahjus tekitati hoone omanikule ASile Pere suur varaline kahju.

Sama otsusega tunnistati Tamm ja alaealine Tarmo (17) süüdi 2005. aasta septembris Jõgeval elumaja põlengu põhjustamises ja sellega hoone omanikule OÜ-le Emajõe Kinnisvara olulise varalise kahju tekitamises. Tarmo tunnistati süüdi ka vargustes, kuid õigeks politseinike solvamises ning teda karistati ühe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistusega 18 kuu pikkuse katseajaga.

Kohtuotsuse kohaselt peavad Tamm ja Tarmo solidaarselt hüvitama OÜ-le Emajõe Kinnisvara tekitatud kahju 183 000 krooni.

Sama otsusega mõisteti süüdi veel seitse meest erinevates kuritegudes, nagu omavoliline sissetung, vargused, süütamisega inimeste elu ja tervise ohtu seadmine, kehaline väärkohtlemine, politseinike solvamine, asja rikkumine ja hävitamine, avaliku korra raske rikkumine ja varastatud asjade edasimüümine. Üks süüdistatav mõisteti ühes asja rikkumise ja hävitamise episoodis õigeks.

Tänase otsuse vaidlustamise soovist saavad menetlusosalised kohtule teatada seitsme päeva jooksul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. June 2009, 14:41
Otsi:

Ava täpsem otsing