Maksumaksjate liit pöördub presidendi poole

22. juuni 2009, 12:41

Maksumaksjate liit kavatseb pöörduda
presidendi poole palvega, et ta käibemaksu tõstvat seadust välja ei
kuulutaks.

Maksumaksjate liidu juhatuse esimees Lasse Lehise hinnangul tuleb käibemaksu tõusu rakendumise tähtaeg kas edasi lükata või jätta seadus välja kuulutamata.

„See oleks praegu kõige mõistlikum, kui seadus 1. juulist kehtima ei hakkaks,” ütles Lehis Äripäevale. Ta märkis, et liit toetab tänast EVEA pöördumist õiguskantsleri poole, kuid eesmärgiks on see, et seaduse jõustumine edasi lükata ning jätta ettevõtjatele mõistlik aeg programme ümber seada.

Kui seadus ilma ettevõtjatele varuaega jätmata siiski välja kuulutatakse, on Lehise sõnul kõige suuremaks murekohaks juba varem kokku lepitud tehingud. Näiteks võib juhtuda, et tagant järele tekivad lepingupoolte vahel hindade üle vaidlused ning õigusliku vaidluse käigus leiab kohus, et kiire maksumuudatus oli põhiseadusevastane.

„Kui seadus juba hakkab kehtima ja tagant järele tunnistatakse see põhiseaduse vastaseks, siis need, kes on tõstnud käibemaksu, hakkavad seda tagasi arvutama. Õiglus seataks küll jalule, kuid kogu see protsess tekitaks topeltkaose,” nentis Lehis

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. June 2009, 14:55
Otsi:

Ava täpsem otsing