Finantskriis on viinud pensionifondidest triljoneid

25. juuni 2009, 16:01

Finantskriisi tagajärjel kaotasid maailma
arenenumate riikide erapensionifondid mullu 23% oma väärtusest, kirjutab OECD
oma värskes pensionisüsteemide ülevaates, hoiatades, et viimase kahe aasta
finantskriisist võib veel saada pikkadeks kümnenditeks tõsine sotsiaalne
kriis.

Kokku on OECD riikide pensionifondidest haihtunud 5,4 triljonit dollarit ehk 60,48 triljonit Eesti krooni.

Üle 25% on pensionifondide väärtus kahanenud sellistes riikides nagu Iirimaa, Austraalia ja USA, kus suurem osa fondide varadest oli investeeritud aktsiatesse. Alla 10% on varad vähenenud Saksamaal, Mehhikos ja Tšehhis, kus erapensionisüsteemide vahendid on valdavalt investeeritud võlakirjadesse.

Finantskriisist ei jää puutumata ka riiklikud pensionisüsteemid, hoiatas OECD. Tööpuuduse kasv ja maksutulude vähenemine jätab vähe võimalusi riiklike pensionide suurendamiseks. Rootsi, Saksamaa ja Kanada on juba kohandamas väljamakseid riiklike fondide tegeliku tootlusega.

OECD hoiatab, et praegune finantskriis tõmbab valitsuste tähelepanu lähiaja probleemidele. Rumal oleks aga korrata 80nendate aastate vigu, kus vanemaid inimesi meelitati ennetähtaegselt pensionile jääma, et nii tööpuudusnäitajad paremad välja paistaksid. Selle hinnaks on pikemas perspektiivis vähem töötajaid ning rängem pensionikoorem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2009, 16:01
Otsi:

Ava täpsem otsing