Credit24-l võib suur osa väljalaenatud rahast hapu olla

30. juuni 2009, 16:19

Credit24 teenis mullu kasumit, kuid
kiirlaenufirma bilanssi on tekkinud 21 miljoni krooni eest pikaajalisi nõudeid
ning 14 miljonit krooni laene kanti mullu kuludesse.

"MCB Finance on Londoni börsil noteeritud ettevõte. Seetõttu ei saa me kahjuks palutud andmeid avaldada," ütles MCB Finance Estonia tegevjuht Raul Paiste täna viivislaenude osakaalu kohta laenuportfellis.

Paiste suunas vastuseid otsima MBC Finance Groupi kodulehele, mille kohaselt olid mullused laenuprovisjonid 31% kontserni käibest. "Laenuprovisjonid on jäänud stabiilseks," kommenteeris firma tulemusi. Aasta varem provisjoneeris Londoni börsil noteeritud MBC tervikuna 35% käibest.

Credit24 kaubamärgi all tegutsev MCB Finance Estonia OÜ sai mullu 52,4 miljoni kroonise müügitulu juures 9,2 miljonit krooni puhaskasumit. Aasta varasem müügitulu oli 20,2 miljonit krooni ja kasum 0,2 miljonit krooni. Kuid koos müügikäibe ja kasumiga kasvas ka laenude ja laenutasude provisjon.

Kui 2007. aasta lõpus oli laenuprovisjon 6,4 miljonit, siis 2008. aasta lõpus juba ligi 13 miljonit krooni. Maha kantud laenude maht kasvas nullilt miljoni kroonini. Kasumiaruandest on näha, et Credit24 arvas nii provisjoni kui ka maha kantud laenud 2008. aastal kuludesse.

Samas tekkis põhivara jaotuse alla tavapäraste finantsinvesteeringute, materiaalse ja immateriaalse vara kõrvale 21,1 miljonit krooni pikaajalisi nõudeid, millest 20 miljonit on nõuded konsolideerimisgrupi ettevõtete vastu. 2007. aastal kiirlaenufirmal selliseid nõudeid polnud.

Credit24 bilansis on kirjas, et aastaga kasvasid käibevara hulka arvatud nõuded ja ettemaksed 56,6 miljonilt kroonilt 67,7 miljoni kroonini. Aastavahetusel oli ettevõtte pangakontol kolm miljonit krooni.

Hapudest kiirlaenudest majandusaasta aruandes otsesõnu juttu ei tehta. Credit24 juhatuse liikmed Tore Henry Nilert ja Rami Ryhänen ütlesid selles vaid, et MCB eesmärgiks on saada kiirlaenuturu liidriks ja luua püsivad kliendisuhted, mis vähendavad kliendi hankimise kulusid.

Emafirmalt MCB Finance ASilt ja Mobile Credit Baltic ASilt laenu võtnud Credit24 finantskulud kasvasid aastaga 1,2 miljonilt kroonilt 4,4 miljoni kroonini. Aastavahetuse seisuga oli MCB Finance'i laenu jääk 54,3 miljonit krooni ja Mobile Credit Balticu laenu jääk 34,6 miljonit krooni. Mõlemalt firmalt võetud laenude intressid jäid 4,5% ja 15% vahele.

Märtsis teatas Eestis, Lätis, Leedus ja Soomes tegutsev Credit24, et laenuportaali kaudu võeti möödunud aastal neljas riigis 876 miljoni krooni ulatuses kiirlaene, mida on üle kahe korra rohkem kui 2007. aastal, mil laenumaht ulatus 375 miljoni kroonini.

Mobile Credit Baltic plc juhatuse esimehe Bertil Rydeviki sõnul suutis MCB Finance Group vaatamata oluliselt nõrgenenud majanduskliimale kasvatada laenumahtusid, tugevdada ärilist tulemuslikkust ning suurendada kasumlikkust. "Credit24 tulevikuväljavaated on head ja olen kindel, et oleme edaspidi suutelised saavutama veelgi paremaid äri- ja finantstulemusi," lisas Rydevik.

Mai teises pooles kukkus Credit24 omaniku MCB Finance Groupi aktsia Londoni börsil 41 protsenti, 80 pennile, kuna ettevõte andis järsult halvenenud Balti riikide majandusolukorra tõttu kasumihoiatuse.

MBC Finance Group prognoosis, et tänavune aasta kujuneb väga katsumusterohkeks. Laenude andmise sõel muutub tihedamaks ja kõige raskematel turgudel Eestis ja Lätis vähendatakse laenude andmist, lisas kontsern. Laenude andmiselt liigub tähelepanu tagasimaksetele ja raha sissenõudmisele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. June 2009, 20:25
Otsi:

Ava täpsem otsing