Venemaa teatas languse lõppemisest

25. august 2009, 13:49

Kahe kuu järjestikuse SKT kasvu põhjal
teatas Vene valitsus langusaja lõpust, majandusteooria kohaselt saaks nõnda
öelda siiski kaks kvartalit järjest toimunud pideva kasvu järel.

"Valge maja toeatab SKTd suulise interventsiooniga," viitas ajalehe Kommersant tänase loo alapealkiri Venemaa valitsuse hoonele. Retsessiooni lõppemisest majanduses rääkisid eile ametlikult esimene asepeaminister Igor Šuvalov ja asemajandusminister Andrei Klepatš. Selle ajendiks oli SKT hooajalisusest puhastatud kasv juulis võrreldes eelnenud kuuga 0,5%. See on teine kuu järjest, juuni kasv mai suhtes oli 0,4%.

Avaldusega astus Venemaa võimude klubisse, kes on kinnitanud languse lõppemist – varem Jaapan, Saksamaa, Prantsusmaa, Hongkong. Nende riigiametnikud on taolisi avaldusi teinud teise kvartali tulemuste põhjal. Majandusteadlased eelistavad kõnelda võimalikust "languse lõpu algusest" ja liigitavad riigiametnike jutu "sõnalise interventsiooni" valda.

"Juulis võib suure kindlusega öelda, et majanduse üldine langus on lõppenud ja ta läheb üle elavnemisfaasi. Samas ei ole see elavnemine püsiv ja intensiivne. Ses mõttes, nagu Läänes öeldakse, langus sai läbi, kuid kriis jäi," rääkis asemajandusminister Andrei Klepatš.

"Kas langus on läbi või mitte, see on defineerimise küsimus," tõdes Julia Tsepljajeva Merrill Lynchist. Jaroslav Lissovolik Deutsche Bankist nimetas ametimeeste avaldusi "sõnalisteks interventsioonideks, mis peaks toetama positiivseid ootusi." Tema kinnitusel mõningat alust majanduse tervenemise algusest rääkimaks on, kuid olukord sisenõudlusega on endiselt küllalt halb.

Ehituses ja tarbijanõudluses langus jätkub, jaemüügis oli see Andrei Klepatši sõnul juulis juuni suhtes hooajalisust arvestades 0,2%, see kajastab elanike reaaltulude, palkade ja tarbimislaenude jätkuvat vähenemist. Majandusministeeriumi hinnangul on oluline näitaja investeeringute kasv juulis 0,3%. "Tähtis on, et varem kriisi epitsentriks olnud investeerimisvaldkond seda enam ei ole," ütles Klepatš.

Ajalehe poolt küsitletud majandusasjatundjad ei julgenud teha kindlaid prognoose, et tänavu kolmandas kvartalis Venemaa majandus võrreldes teisega kasvab. Kasvulootuses panustasid nad kõik eelarveliste kulutuste kasvule ja välisnõudlusele, viimane tähendab üldiselt nafta ja väiksemas osas metallide kõrget hinda. Kui kolmandas kvartalis tekib kasvus paus, jääb praegu juuni-juuli põhjal teatatud kasvutrend statistilise mõõtmisvea piirile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2009, 14:29
Otsi:

Ava täpsem otsing