Ligi: Viimsi rikkus laenupiiranguid kõige tooremalt

15. oktoober 2009, 18:37

Omavalitsustest kõige suurem defitsiit on
neist suurima eelarvega Tallinnal, kuid Viimsi on rahandusminister Jürgen Ligi
sõnul laenupiirangutesse kõige ükskõiksemalt suhtunud.

Tänasel valitsuse pressikonverentsil küsiti rahandusministri käest, kuidas ta kommenteerib Riigikontrolli auditis olnud punkti, et omavalitsused võtavad nö salaja laenu? „Kes meil need suurimad probleemid üldise tasakaalu osas on? Mõistagi need kõige suurema eelarvega omavalitsused, Tallinn, kelle defitsiit on kõige suurem absoluutnumbris, Viimsi, kes on kõige tooremalt rikkunud laenupiiranguid, sh ka sel aastal veel kopsaka lisa sinna pannud ja on ignoreerinud meie tähelepanu juhtimisi,“ vastas Ligi.

Ta lisas, et asjaga tegeletakse ning mõlemad omavalitsused on lubanud tulevikus oma poliitikat korrigeerida. „Kõik see on asi, mida tegelikult oleks pidanud pidurdama ka näiteks maavanema järelevalve või siis tegelikult peame meie teistpidi kinni maksma ülejäänud Eesti eelarvekärbetega,“ selgitas rahandusminister.

Veel tõi Ligi markantse näite Harju maavanema Värner Lootsmani kirjast mis ministri sõnul kõlas umbes nii: „nendel (Harju maakonnal-toim.) on püha õigus ehitada nii palju, kui nad tahavad, sest nad täidavad oma funktsiooni, aga selle korvamatu tagajärg on see, et mujal Eestis ehitatakse sellevõrra vähem“.

Ligi ennustas, et kui valimised läbi saavad vajavad mitu omavalitsust saneerimisprotsessi. „Üks neist on avalikult seda välja öelnud, aga neid on veel, kes tõenäoliselt peavad selle peale minema. Samuti on ilmselt mõnigi omavalitsus, kes on siin enne valimisi väga suuri kulutusi teinud - väga suuri avamisi teinud - satub rahalistesse raskustesse, sest nende laenupiir on täis,“ rääkis ta.

Peaminister Andrus Ansip lisas vana võlga klaarides, et on varemalt eksinud kritiseerides Rae valda laenu võtmise eest, kuid tegelikult on vald kasutusele võtnud headel aegadel kogutud reservid, mille eest nüüd ehitama hakatakse.

Teisena meenub peaministrile ka Illuka vald, kellele on kogutud väga suured reservid võrreldes teiste omavalitsustega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. October 2009, 20:31
Otsi:

Ava täpsem otsing