Asmann: kehvad juhid saadetakse koju, mitte teise riiki

21. oktoober 2009, 16:23

SEB Eesti juht Ahti Asmanni sõnul on
Ukraina SEB juhiks minemine tõeline väljakutse, mitte tagasiminek, mis näitab,
et SEB juhtkond usub, et ta on õige inimene sealse tütarfirma õigele teele
juhtima.

SEB teatas täna, et hakkab otsima uut juhti, panga senine juht Ahti Asmann asub 1. jaanuarist juhtima SEB Ukraina panka.

Intervjuu Asmanniga.

Täna tuli kaks uudist, Teie lahkumine ja SEB kvartalitulemused, kas need on seotud?

Ei ole. Lihtsalt enne kvartalitulemusi on vaikiv periood, seetõttu otsustasime täna need kaks uudist välja käia korraga.

Millal lahkumise otsus teada oli?

Hilissuvel sündis see otsus. Ettepanku tegi mulle SEB grupi juhatus. SEB juhatus on leidnud, et kogemus, mis Eestist on saadud - oleme töötanud kuus kvartalit majanduslanguse tingimuses ja suutnud olukordadega kohaneda päris hästi -, kulub ära. Rahvusvaheline ettevõte suunab oma parima know-how sinna, kus seda kõige rohkem tarvis. Eestis pole keerulised ajad möödas, siiski oleme kohanenud hästi, see annab SEB-le ja minule kindluse see otsus teha. Olen mõelnud ka varem väljapoole Eestit tööle minekust. Vajadus tekkis varem, kui olin plaaninud. Elu ei saagi nii ette planeerida. Lahkun kolmeks aastaks Eestist. Aktiivselt ma seda võimalust ei otsinud, kuna aga grupil oli selline vajadus, siis nüüd on võimalik mul selline samm teha.

Kas lähete vabatahtlikult või pandi Teid fakti ette?

Minemine on ikka vabatahtlik. Eks see on kombinatsioon, SEB grupil on vaja Ukrainas lisajõude, Eesti on piisavalt tugev, et saab lubada hea inimese äraandmist, ning mulle endale pakub huvi uus keskkond. Kombinatsioon on päris atraktiivne.

Kas tegu ei ole pagendamisega?

Kui viitate sellele, et äkki tulemused olid nii halvad, siis.. Kui tulemused on halvad, siis saadetakse inimesed koju, mitte mujale riiki juhatuse esimeheks. Ukrainas kahaneb SKP 15%, inflatsioon on kõrge, pangandussektoris on probleeme tugevalt, grivna devalveerub. Sellisesse olukorda saadetakse tugevad inimesed.

Kas olete end Ukraina olukorraga juba põhjalikult kurssi viinud?

Olen keskendunud veel Eestile, kuni uue juhi leidmiseni tegelen enamiku aega Eesti küsimustega. Ukraina jaoks esialgu palju aega ei ole. Sealsel pangandusturul on olukord keeruline, makromajanduses on suured riskid, see kajastub laenuportfellide kvaliteedis, juurde kõikuv valuuta. Paljud on sinna laienenud, kulud on kõrgeks aetud. Ukrainas on probleemid nagu igas riigis. Eelmisel aastal ühines SEB seal teise pangaga, see on ju isegi stabiilsel ajal keeruline tegevus. Kogu pakett on keeruline, tuleb minna ja olusid arvestades parim tulemus keskkonnast võtta.

2005. aastal, kui SEB Ukrainasse läks, omandas pank seal kaks panka, eelmisel aastal oli juttu veel ühe panga ostmisest, kas hakkate juhtima ulatuslikku ülevõtmiskampaaniat või on need plaanid jäänud eelmisesse aastasse?

Ikka eelmisesse aastasse. Tuleb keskenduda riskidele ja kuludele ning eeskätt praktilistele küsimustele. Praeguses majanduskeskkonnas keegi suuri laienemisplaane ei pea. Nüüd ei ole mõtet panku osta, nüüd saab panku lausa tasuta mõnikord. (naerdes)

Kas võib öelda, et lähete uppuvat laeva päästma?

Uppuvat laeva… Ei noh, minu töö on sinna viia kogemust, kuidas kõige paremini hakkama saada probleemidega. Pigem on see rooliveaga laev. SEB Grupi näol on siiski pangal tugev omanik. Uppumisest on asi kaugel. Investeeringuid on tehtud, kuid pole oldud sinisilmsed. Arenevatel riikidel on omad ohud. Pigem on küsimus, et see ärikultuur ja keel on väga erinevad. Kergem on suhelda Baltimaadest tulnud inimesel sealse kohaliku organisatsiooniga kui skandinaavlastel. Olen SEB Grupis olnud 1994. aastast, mul on teadmised meie grupist, väärtushinnangutest, äritegemisest, lisaks on mul lihtsam selles kultuuris leida ühine keel sealsete inimestega.

Seega on kindel plaan kolida Ukrainasse uuel aastal, kas õpite ka ukraina keelt juba?

Ukraina keelt veel ei õpi, aga vene keelt olen meelde tuletanud. Aga seal keskkonnas hakkan õppima ukraina keelt. Jah, kolin sinna: 100% pühendumine. Pere võtan kaasa, meil on kokkulepe olemas, isegi kassi võtame ühes.

Kas Ukraina oma suurusega on Teile vääriline väljakutse?

Riik on seal suurem, aga pank väiksem. Iga majanduskriis saab kunagi otsa ja sellele järgneb tõus. Mingil hetkel on seal kõva potentsiaal. Ukraina mõttes pole kontorivõrk suur, analoogne Eestiga. Turuosa on SEB-l seal 1%, kuid suurtes riikides polegi suure turuosaga panku. Meie eesmärk pole seal turuosa kasvatada, lähtume teistest kriteeriumitest. Vaatame, mida saame pakkuda ja kes meie sihtgrupp võiks olla. Töö peab ikka huvitav olema, suurus pole oluline. Mul pole ego probleeme. (naerab)

Kellest saab SEB uus juht?

Oleme alustanud uue juhi otsmise protsessi. Tänast teadet, et ma lahkun, võib käsitleda töökuulutusena. Otsime inimest, kelle tugev panganduskogemus ja laitmatu reputatsioon, kindlasti on hea, kui leiame Eestist inimese, aga me ei piira end sellega. Tahame saada parimat kanditaati. Rahvusel ei ole tähtsust.

Ka pangas Te sellist inimest ei näe?

Ikka näeme, aga me jätkuvalt hoiame kõik end siin vormis. Saame siis näha, kas on aktiivseid juhte tulemas ja mis see lõpptulemus on.

Kes Ukrainas praegu panga juht on ja miks sinna uut inimest vaja on?

Praegune tegevjuht on Ukrainas nõukogu esimees, kes täidab tegevjuhi kohuseid. Seal on vaja lihtsalt abijõudu. Tööd on palju ja üksi ei jõua seda teha. Endine Balti divisjoni juht Mats Kjaer on seal nõukogu liige. Tunnen teda juba pikka aega, ta on aastaid kuulunud meie panga nõukogusse. Eks tema poolt tuli ka initsiatiiv ja toetus minu suunas.

Nii et Baltimaades osatakse pangandust nii hästi teha, et minnakse seda juba teistele õpetama?

Obama sai ka rahupreemia enne tegusid (naerab). Eks aeg näitab, kui hästi meil seal välja tuleb. See on SEB juhatuse tõsine usk ja veendumus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. October 2009, 11:44
Otsi:

Ava täpsem otsing