ÄP fototoimetus • 1. november 2009 kell 21:00

Reformierakond jättis liikmed üksi

Peaministri partei distantseerub oma liikmetest ning väidab, et 2007. aasta riigikogu valimistel end Reformierakonna liikmetena reklaaminud Robert Antropov, Kristiina Ojuland ja Jaanus Rahumägi tegutsesid kampaaniat tehes eraisikutena. Eraisikuid aga ettevõtetelt annetuste vastuvõtmise eest praeguste seaduste kohaselt karistada ei saa.

Riigiprokuratuur teataski reedel, et ei saa alustada kriminaalmenetlust karistusseadustiku N 402-2 (erakonnale tehtava anonüümse, varjatud või juriidilise isiku annetuse vastuvõtmine) tunnustel, kuna viiteid erakonna poolt keelatud annetuse vastuvõtmisele ei tuvastatud. Karistusseadustik N 402-2 ei hõlma valimisliitude, üksikkandidaatide või erakonnast eraldi valimiskampaaniat tegevate kandidaatide valimiskampaania võimalikku ebaseaduslikku rahastamist, selgitas riigiprokuratuur.

Ühesõnaga, JOKK. Erakondadele on ettevõtete annetused küll keelatud, kuid erakonna liikmetele mitte. Äripäeva meelest ei muuda see aga juhtumi sisu - Rahumägi, Antropov ja Ojuland on seaduseauke ära kasutades hämaruse poolele astunud. Ning ainuüksi mõte sellest, et riigi kõrgeimat võimu, rahvast esindada soovivad inimesed on valmis oma valitud teel kasutama kõiki vahendeid või leides selleks koguni hämaraid kõrvalteid, tekitab õõva.

Mis asja veel segasemaks ajab - hämaralt kogutud hääled luges Reformierakond siiski enda omaks - erakond teatab oma kodulehel praeguseni, et sai 2007. aasta riigikogu valimistelt 153 044 häälega 31 mandaati.

Teisest küljest muidugi on küsimus, kas hääled on ikka erakonna omad? Kui Jaanus Rahumägi otsustab näiteks taas erakonda (ja riigikogu fraktsiooni) vahetada, nagu ta tegi seda 2005. aasta sügisel, jääb Reformierakond sellest mandaadist ilma. Kuid kui Rahumägi aga ministriks pandaks, saab tema koha mõni teine reformierakondlane.

Mida Reformierakond nüüd meie meelest tegema peaks? Lõpetama jaanalinnu mängimise ja deklareerima korrektselt oma kõigi liikmete 2007. aasta valimiskulud ning tulud.

Teiseks, kiiremas korras ära muutma vähemalt selle karistusseadustiku paragrahvi, mis eraisikutel justkui lubaks annetusi vastu võtta. Justiitsminister Rein Langil on võimalik siin initsiatiivi näidata ja parteide varjatud rahastamise auk sulgeda. Kodupartei näitas talle selle seaduseaugu kätte.

Tegelikult, tervet mõistust kasutades peaks viimnegi poetagune aru saama, mida praegu kehtiv karistusseadustik öelda tahab - eelnõu seletuskirjas on selge sõnaga kirjas: "Eelnõu aitab avalikustada erakondade rahastamist, raskendades oluliselt varjatud kulutusi ja sissetulekuid. Poliitilise korruptsiooni võimalused ahenevad. Tugevneb erakondade rahastamise riiklik kontroll ning rahastamise piirangute rikkumised muutuvad erakondadele keerulisemaks."

Autor: ÄP

Hetkel kuum