Töötutest ei saa FIEsid

Anne Adams 03. november 2009, 00:00

Eestis on u 100 000 töötut. Lahenduste otsijatelt on kõlanud mõte, et töötud võiksid hakata FIEdeks. Paljude praeguste FIEde eesmärk on eeskätt pere majandamine ja ellujäämine, toimetulek sotsiaalabi poole pöördumata, mitte kasumi teenimine. Kuid töötule ei ole ammugi jõukohane hakata FIEks.

FIE kuulub haavatavate töötajate kategooriasse: neil on miinimumõigused, neil puudub miinimumpalga garantii, reaalne töötervishoiu ja tööohutuse kaitse. On aga maksimaalsed maksekohustused. Isegi kui tal ei õnnestu teenida. Ja kust peaks töötu võtma raha FIE-le kohustuslikeks avansilisteks makseteks, kui tal veel pole tööd või jagub tööd vähe? Muud õigused, nt töölt vabastamisega seotud, on tagatud vaid tavalistele töötajatele. Seega satuks Eesti töötu FIEks asudes vihma käest räästa alla.

Paindumatud reeglid pärsivad kodanike ettevõtlikkust ega jäta FIE-le võimalust igal ajal seaduslikult tööd ette võtta, kui seda tema jaoks vähegi jagub. Ei töötu kaks lubatud töötustaatuse katkestust ega FIE lubatud tegevuse peatamise pausid pole piisavad meetmed. Töötu ei saa kolmandat ja neljandat juhutööd endale enam lubad. Mida riik sellega õieti taotleb? Nulltolerantsi nõue ei soosi paindlikku töövõttu, pigem edendab varimajandust.

Taasiseseisvumise alguses käisid Eesti ärimehed (minu meelest ka praegune peaminister Ansip) Kanadas kogemusi saamas. Kanada kogemustest väärinuks paljut eeskujuks võtta.

Meenub ühe sealkäinu meenutus suurepärasest riigikorraldusest eriti seoses väikeettevõtja ja kodanike toimetulekuga - riik püüab vabaneda liigsetest kuludest inimeste ülalpidamisel ja teeb kõik selleks, et inimene suudaks end ja pere ära toita. Meil jääb rohkem silma see, et riiki ei huvita, kas ja kuidas inimene toime tuleb, peaasi, et maksud saaks kogutud.

Miks meil näiteks ei istu omavalitsuses palgalist konsultanti, kelle töö olekski aidata omakandi töötut või kriisi veerel elanikku - vormistada tasuta tema äriplaanikese dokumendid ja lepingud?

Riigi huvi peaks olema, et inimene tuleks toime ja maksusüsteem peaks seda toimetulekut igati toetama. See, kui suur võiks olla tarvilik piir, milleni ulatuksid maksuvabastused, et inimene elaks ja toidaks oma pere ära ilma riiklike abirahadeta, nõuab ühiskondlikku kokkulepet.

Näengi lahendust selles: riik soodustab igati toimetulekut ja aitab igal kodanikul oma algatustega startida, olles talle esmalt heaks partneriks, alles siis maksukoguja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 18:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing