Enn Tosso • 8. november 2009 kell 21:00

Korter osta Pärnusse, maja Peipsi äärde

LVM Kinnisvara tegevjuht Ingmar Saksing soovitas valiku tegemisel eelkõige elukeskkonda vaadata. "Kindla peale minek on Pärnus rannarajoon ning Kuressaares kesklinn. Nende piirkondade hinnad pole just kõige odavamad," möönis ta. Odavaimad korterid Pärnus asuvad Uus-Sauga ning Kuressaares Smuuli elamurajoonis. Saksing rõhutas, et ostuotsus ei tohiks siiski lähtuda ainult hinnast.

Pindi Kinnisvara märkis oktoobri turuülevaates, et elamispindade turg Kuressaares on mõnevõrra aktiveerunud, tehinguid tehakse vaid turuhindadega. Kui alates miljon krooni maksvate eramutega pole Kuressaares sel aastal siiani tehinguid tehtud, siis oktoobris trend muutus.

Oktoobris suurenes ostuhuvi ka Pärnus, ent tehingud lükkuvad edasi, kuna varaomanikud ei aktsepteeri ostjate pakutavat hinda. "Aktiivsemaks on muutunud huvi kinnisvarasse investeerimise vastu. Järjest suureneb usk, et põhi on käes," märgitakse ülevaates.

Grand Kinnisvara tegevjuht Marek Kerna soovitas pikema perspektiiviga investeerimisobjekte otsides vaadata linnadest kaugemale. "Heaoluühiskonna poole liikumine tekitab järjest uusi väärtusi. Tuleb istuda autosse ja hakata kolkaid läbi sõitma. Privaatsus on endiselt hinnatud, aga olemas peab olema elementaarne infrastruktuur," rääkis ta.

Kerna nõuanne on otsida ostuks sobivat vara Peipsi-äärsetest asulatest. "Sealse olemise teevad mõnusaks erinevate kultuuride põimingud, turvaline elukeskkond ja talutav infrastruktuur. Ja kes ei tahaks vaadata veekogu kohal loojuvat päikest ja veemõnusid nautida," põhjendas ta oma soovitust. Peipsi pealinn Mustvee on Kerna sõnul uskumatult kiirelt arenenud ja hinnad on seal üsna soodsad.

Pindi Kinnisvara Narva kontori juhataja Rene Zorini sõnul on Ida-Virumaa linnadel väga suur arengupotentsiaal, et see seisab eelkõige Eesti-Vene suhete taga. "Venemaa ärimehed, kes sooviks soetada endale Narva või Narva-Jõesuusse puhkemaja või alustada siin oma äritegevust, tunnistavad ausalt, et pole Eestis midagi omada, kuna piiriületusele kulub 8 tundi," selgitas ta. Pooleteise aasta pärast kaob maamüügi piirang teiste riikide elanikele ning see peaks tooma kaasa elavnemise Ida-Virumaa maamüügi turul.

"Ida-Virumaa linnadest on suurim potentsiaal Sillamäel, kus ostujõud on tänu vabakaubandustsoonile jätkuvalt üks maakonna kõrgemaid. Kindlasti areneb edasi vahepeal unarusse jäetud Narva-Jõesuu," märkis Zorin.

Hetkel kuum