Virge Haavasalu • 12. november 2009 kell 21:00

Lonkav töövahendus vajab parandamist

"Töötukassa ei tee minu arust piisavalt tööd, sest ega need inimesed meile tööle küll sobilikud ei olnud, kelle töötukassa saatis," rääkis Ekso Farmi raamatupidaja Krista Hainsoo lüpsja, söötja-operaatori ja farmitöölise ametikohale mõeldud inimestest. "Me paraku ei saanud nendest ühtegi tööle võtta. Kellel oli probleem alkoholiga, kellel oli igasugu muid hädasid."

Pidevalt inimesi tööle võtnud raamatupidaja leidis, et töötukassa võiks töötajaid eelnevalt enam välja selekteerida, kui neid firmadele vahendama hakkab. "Võib-olla ei peaks arvestama nii palju inimese endist töökogemust, sest tavaliselt saadetakse need, kes on sama tööd teinud," pakkus ta, põhjendades, et inimesest lahtisaamisel on ju ka alati mingi põhjus.

CV-Online'i ja teiste tasuliste tööjõuvahendajate kohta ütles Hainsoo, et nende kaudu laekub müstilisi CVsid - ihaldatakse 25 000kroonist palka või tahetakse tulla põllumajandusettevõttesse klienditeenindajaks.

Meediamonitooringuga tegeleva Infopaq Eesti finants- ja büroojuht Kristel Mett nentis, et nad pole kordagi töötukassa kaudu sobilikku töötajat leidnud. "Kandideerijaid on palju, kuid nõuded, mida meie esitame, tunduvad olevat liiga kõrged, nagu perfektne eesti ja inglise keele oskus," rääkis Mett sekretäri-asjaajaja kohale sobiva inimese otsimisest. Tihtipeale on tema sõnul kandidaadid kas kogemusteta või ei oska ühte keelt soovitud tasemel.

Mett ütles, et nad on ka varem otsinud töötukassa kaudu rootsi keelt oskavat kvaliteediosakonna töötajat, kelle töö on inglise keeles, aga katse ebaõnnestus.

Töötukassa töövahendus on terava tähelepanu all ja seda hakatakse rohkem välja arendama, lubas tööandjate keskliidu juhist töötukassa nõukogu liige Tarmo Kriis.

"Töötukassa järgmise aasta eelarves on oluliselt rohkem panustatud just töövahendusele. Töövahendusportaal tuleb täiesti uutel alustel," kinnitas ta. Kui ettevõtjatel on etteheiteid töötukassale töövahenduse loiduse pärast, siis võib Kriisi sõnul üks põhjus olla üleminekuaeg, kus töötukassa võtab üle tööturuameti kontoritevõrgu. "Arvestades seda, et töötuse kasv on olnud massiline, siis võib-olla töötukassa ametnikud ei ole jõudnud selle hulga haldamisega tõesti kõigile meelepärased olla," möönis Kriis.

Töötukassa juhi Meelis Paaveli ütlusel on tööpakkumiste tasuta avaldamine töötukassa kodulehel toonud kaasa selle, et kuigi vabade töökohtade arv on majanduskriisi mõjul kahanenud, käib üha suurem osa töövahendusest töötukassa kaudu.

Töötukassa poolt töötajate vahendamine tööandjatele pole väga efektiivne. Kui võtta, et töötukassal on tuhat töökohta ja sada tuhat töötut, siis proportsioon on paigast ära. Töötukassa kaudu peaksid tööd leidma mitte ainult mustatöölised. Töötukassa võiks muutuda paindlikumaks ja aktsepteerida inimeste olemasolevaid teadmisi, näiteks kõrgkoolis läbitud ettevõtluskursust. Usun, kui mina jääksin töötuks ja läheksin töötukassasse, oleks minu jaoks suhteliselt naeruväärne, et peaksin kuus kuud ootama, et saada koolitusele, kuidas hakata ettevõtjaks.

Hetkel kuum