Euroopa Liit süüdistas Standard&Poor'si monopolismis

Anne Oja 19. november 2009, 18:26

Euroopa Komisjon süüdistas juba ametliku uurimise alguses reitinguagentuuri Standard&Poor’s domineeriva turupositsiooni ärakasutamises, vahendas välismeediat rus.db.lv.

Kontrolliorganid kahtlustavad, et reitinguagentuuri valitsev positsioon väärtpaberite identifitseerimiskoodides (ISINi süsteem) viis selleni, et väärtpaberid hinnati üle. Seaduse rikkumise mehhanismi ametnikud lähemalt ei selgitanud.

Standardiks peetav ISINi süsteem võimaldab väärtpabereid liigitada sõltumata sellest, millistel turgudel nendega kaubeldakse. ISINi kood koosneb kahest tähest, mis tähistavad riiki ja üheksast tähest ning numbrist, millest nähtub väärtpaberi rahvuslik tunnus.

Suuri ülemaailmseid reitinguagentuure nagu Moody'st, Fitchi ja S&Pd on viimastel aastatel kritiseeritud monopoolse seisundi ja ebaõiglaste reitingute omistamise pärast. USA Kongress tunnistas 2008. aasta sügisel, et agentuuride antud kõrgendatud reitingud olid üheks ülemaailmse finantskriisi põhjuseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    19. November 2009, 18:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing