Urve Vilk • 22. november 2009 kell 21:00

1. koht: Somova: olukord ei halvene enam kaua

Küsimustele vastab teist aastat järjest audiitorite TOPi võitnud I.S. Audiitorteenuste OÜ omanik Irina Somova.

Kuidas jäite eelmise aasta tulemustega rahule?

Eelmise, 2008. aastaga võib rahule jääda, kuna kontrollitavaks perioodiks oli 2007. aasta. See oli edukas aasta ja minu klientidel läks hästi. Kahjuks ei saa sama öelda selle aasta kohta.

Kui firmal läheb jooksval aastal kehvemini, aga eelmine aasta oli normaalne, siis on ka teenusehinna tase eelmist aastat arvestav. Aga sel aastal on ettevõtetel raskem toime tulla, osa kliente on läinud pankrotti ja paljudel on makseraskused. See on nagu lumepall - kui üks ja teine pole maksnud, siis nii need võlad tekivad.

Sel juhul pole firmal raha kohe maksta ja uuendusena olen võimaldanud kauaaegsetel klientidel tasumist ka osade kaupa. Varem pole seda praktikas esinenud.

Huvitav tähelepanek on see, et ettevõtted, kellel on tõesti raskused, tasuvad teenuse eest, aga ettevõtted, kelle majanduslik olukord ei ole kõige halvem, põhjendavad oma mittemaksmist kriisiga.

Kas Teie teenustasud on jäänud samaks?

Nii ja naa. Mõnede firmade majandustulemused on võrreldes eelnevaga paremad, nende tasud on veidi suurenenud. Mõnede ettevõtete osas, kelle käibed on kukkunud näiteks 125 miljonilt 25 miljonile, nende puhul on hind muidugi muutunud väiksemaks. Olulist muutust pole siiski toimunud

Mis Te arvate, mis toimub järgmisel aastal Eesti majanduses - kas algab kasv või jätkub langus või stabiliseerumine samal tasemel?

Muidugi loodan kasvu. Praegu pole seda küll veel näha, aga kõik muutub nii kiiresti, et kes teab. Siiski tundub, et kuu või paar võib olukord veel halvemaks minna. Aga loodan, et see ei kesta kaua, ehk aasta algusest hakkab juba paremaks minema.

Mida olete varasemaga võrreldes teisiti teinud?

Toimub tavapärane töö nagu aastast aastasse. Auditeeritavate firmade koosseis on küll veidi muutunud, näiteks tulid ehitusfirmade asemele ettevõtted teistest tegevusvaldkondadest, aga üldiselt on jäänud kõik enam-vähem samaks. Väga väikestest firmadest olen püüdnud loobuda, huvitavam on töötada suuremate firmadega.

Kui palju on täna probleeme varade ümberhindamisega?

Õnneks väiksematel firmadel pole palju vara. Varade ümberhindamine on juhatuse kohustus, kuid väiksemates firmades ei pruugita seda teada. Audiitor peab juhtima ettevõtte juhatuse tähelepanu varade ümberhindamise vajadusele. Halvemad on lood põhivara väärtuse testiga, mida väikeste firmade juhatused ei oska teha.

Kliendid ei mõista täpselt audiitori õigusi?

Kahjuks veel mitte kõik. Mõni kord see raskendab klientidega suhtlemist, kuid probleemiks ma seda ei pea. Suuremal või vähemal määral jääb see alati nii.

Mõned arvavad, et audiitor võib kõike teha ega saa aru, et audiitoril on rohkem kohustusi kui õigusi.

Irina Somova on audiitorina väga hea ja professionaalne, oleme tema kliendid, sest ta teab küsimustele alati vastuseid. Ta on vajadusel valmis alati meid konsulteerima, terve aasta jooksul.

Ka inimesena on Irina Somova jätnud meeldiva mulje. Ta on on küll üsna emotsionaalne inimene, aga mis puudutab tööd, siis selles osas jääb ta alati rahulikuks. Ta ei pahanda, kui leiab aruannetest mõne vea, vaid seletab rahulikult, mis on probleemiks.

Hetkel kuum