TR Majade investor: SEB rikkumine oli ilmne

Kadrin Karner 11. detsember 2009, 14:05

SEB käitus hüvitamise otsust vastu võttes õigesti, sest nendepoolsed rikkumised olid ilmsed, ütles TR Majade võlakirjainvestori Vatson & Vatson omanik Rain Teimann.

Reklaamiärimees nentis, et uudis hüvitamise kohta tekitab kindlasti positiivseid emotsioone ning lisas, tegijal juhtub nii mõndagi.

"Eks nii või teisiti mingi osa võlakirjainvestoritest oleks kohtusse läinud, sest SEB poolsed rikkumised olid ilmsed,“ märkis Teimann. Enda sõnul usub ta endiselt SEB panka ja seda, et seal töötavad mõistlikud inimesed.

"Heietasin päris kindlasti kohtusse minemise mõtteid," rääkis investor ja lisas, et kuna väikeinvestoreid polnud palju, siis suheldi omavahel ning vormus mitmeid plaane. Kuna oli teada, et finantsinspektsioon juhtumit uurib, olime äraootaval seisukohal, põhjendas Teimann, miks poldud veel kohtusse mindud.

Teimanni sõnul tegi SEB vea juba emisiooni korraldamisel. "Seal oli klient, kellele öeldi laenust ära ja seda on Rüütmann ise ka tunnistanud, et laenu talle ei antud, aga soovitati võlakirjaemissioon korraldada," rääkis ta.

Pank tegi vea selle koha peal, kus emiteeris võlakirju konservatiivsetesse pensionifondidesse ning ütles ka investoritele, et tegemist on madala riskitasemega toodetega, lisas ta. "Samas kui nende laenurisk oli hinnatud just kõrgemaks ja laenu ei antud," viitas Teimann vastuolule.

Tema sõnul tuleb Eestis ette olukordi, kus laenulimiidi täis saamise korral korraldatakse emisioon ja kaasatakse n-ö rumalat raha.

Kas usute, et kui finantsinspektsioon ei oleks panka survestanud, ei oleks ka hüvitamist tulnud? "Ma arvan, et kui see asi oleks Rootsi jõudnud, siis rootslastel oleks suhteliselt ükskõik olnud, aga Eesti pool oleks pigem hüvitanud või vähemalt kaalunud seda võimalust," selgitas Teimann. Olen kindel, et SEB jaoks on oluline klientide hoidmine, lisas ta.

Teimann investeeris TR Majadesse enda sõnul umbes pool miljonit ning oli selle ka põhimõtteliselt maha kandnud. "Kui inspektsioon niimoodi töötab, ei ole Eesti riigil veel väga viga midagi, suudetakse ka pankasid ohjata," oli ta lahendusega rahul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. December 2009, 12:44
Otsi:

Ava täpsem otsing