Sirje Rank • 15. detsember 2009 kell 21:00

Rootsi laenupidu vajab pidurdamist

Samas tempos jätkates kasvavad Rootsi majapidamiste võlad 2011. aastaks praeguselt 160 protsendilt 200 protsendile pere sissetulekutest, hoiatab Swedbanki peaökonomist Cecilia Hermansson.

Sellest tuleb probleem, kui intressid taas kerkivad ja eratarbimine majandusmootorina tõrkuma hakkab.

Isegi Rootsi endine peaminister Göran Persson on sel nädalal möönnud, et laenuralli on ohtlik. Keskpank siin Perssoni arvates palju ära teha ei saa. Nii jääb eelkõige loota, et pankade laenupoliitika on vastutustundlik.

Rootsi keskpank, mis täna jälle intressimäärasid arutab, on seni toimuvat jälginud stoilise rahuga. Panga juht Stefan Ingves on korduvalt öelnud, et eluasemeturul toimuv pole esialgu veel probleem ning et keskpanga intressimäärad on liiga nüri riist, et kinnisvara hindade tõusu pidurdada.

Viimaste väljaütlemiste järgi ei kavatse keskpank intressimäära 0,25%-lt tõstma hakata enne tuleva aasta lõppu. Rahapoliitika põhifookus on praegu sisenõudluse toetamisel.

Probleemi möönab siiski Rootsi rahandusminister Anders Borg, kes nentis läinud kuul, et kiire hinnatõus eluasemeturul on Rootsi majanduse jaoks lähiaastatel üks tõsisemaid riske. Esialgu piirdub riik siiski arengute jälgimisega.

Järjest rohkem kõlab aga ka analüütikute hoiatusi, et odav laenuraha võib majanduse kreeni ajada. Kindlustusfirma SPP investeeringute juht Staffan Hansén hoiatas äsja, et sooduslaenud ja taevasse kerkivad kinnisvarahinnad ei aita majandust kindlale alusele. Just ülelaenamine oli finantskriisi juur.

Majanduslehe Dagens Industri sel nädalal küsitletud kuuest majanduseksperdist viis leidis, et keskpank peaks hakkama intressimäärasid tõstma plaanitust varem.

Swedbanki juht Mikael Wolf hoiatas laenu- ja kinnisvaraturu mulli eest juba septembris ning lubas, et pank kaalub uute laenuklientide maksevõimet hoolega. Panga analüütiku Cecilia Hermanssoni sõnul ohjeldaks laenupidu karmimad omafinantseeringu nõuded ning laenude kiirema tagasimaksmise nõue.

Läinud kuul teatas Rootsi finantsinspektsioon, et hakkab pankade laenupoliitikat kontrollima, et teha kindlaks, kas sõnadele järgnevad ka teod.

Stockholmi börsi juhi Erik Thedéeni arvates aitaks võlakoorma kasvu pidurdada ka laenuintresside maksusoodustuse vähendamine. "See aga ei ole vist poliitiliselt võimalik," nentis ta samas DI usutluses.

Novembri hinnasignaalid kinnisvaraturult viitavad õnneks rahunemisele - ilmselt on hoiatusi kuulda võetud.

Hetkel kuum