Tarvo Vaarmets • 15. detsember 2009 kell 21:00

Tallinna börs kui jõuluvana kuub

Rahulikust jõuluajast eile Tallinna börsil rääkida ei saanud - aktsiad paisati müüki ja börs värviti selle aasta pea otsustavamate võõbetega jõuluvana kuue karva.

Kuna ühtki äärmiselt kurba ja kõikehaaravat uudist viimastel päevadel ei ole tulnud, siis on sügava müügilaine tekkimise selget sisulist põhjust raske välja tuua. Võib vaid öelda, et suure tõenäosusega otsustas mõni suurem välisinvestor Tallinna börsilt eemale tõmbuda, sest mitme aktsia langust võimendasid suuresti Evli Banki sooritatud müügitehingud.

Seejuures andis Evli hoiatussignaali juba nädal tagasi, kui võimsa müügiga suruti alla Olympic EG aktsia hinda. Eilne müük oli aga oluliselt laiapõhjalisem, mille tulemusena kujunes ka päeva käive viimaste aegade valguses üsnagi suureks, küündides üle 16 miljoni krooni.

Tõele au andes tuleb küll märkida, et pea pool sellest käibest tuli Swedbanki tehtud plokktehingu tõttu just tänu Olympicu aktsiale, mis oli sealjuures üks vähestest väärtuse säilitajatest.

Üht olulist laenu pikendanud Arco Vara aktsiaga kauplemine jäi kummalisel kombel muu aktiivsuse kõrval vägagi tagasihoidlikuks - aktsiaga tehti marginaalse käibega vaid üheksa tehingut. Lühiajalise laenu pikendamine poole aasta võrra ning põhimaksest puhkuse saamine on üsna selge ja kergelt hirmutav signaal Arco Vara kokkukuivanud likviidsusest.

Eelmisel reedel oma kõikide laenutingimuste muudatusest teada andnud Tallink jäi samuti tavaliselt enam varju - aktsia hind andis 1,5 miljoni kroonise käibe juures tagasi vaid 2,6%.

Päeva silmapaistvama tulemuse eest hoolitses aga hoopis Tallinna Kaubamaja aktsia, mis saadeti 3,5 miljoni krooni suuruse käibega veidi üle 5 protsendi odavamaks. Sellel aastal eriti kiiret kasvu näidanud Harju Elektri aktsia odavnes väikese käibe juures aga koguni kümnendiku.

Tervikuna kukkus börs OMXT indeksi näol 3,21%, millest suuremat langust on tänavu nähtud korra veebruaris.

Kuigi erinevad riskiindikatsioonid ja eurosuund võiks välisinvestoritele Eestit juba paremas valguses näidata, on raske prognoosida, kas investorid otsustavad lähiajal edasi müüa või mitte.

Hetkel kuum