Suri perestroika sümbol - Jegor Gaidar

Anne Oja 16. detsember 2009, 15:26

Täna suri Moskvas perestroika sümbol ja Venemaa 1990ndate aastate majandusreformide ideoloog Jegor Gaidar.

Gaidar suunas muutusi mitmetel tähtsatel ametipositsioonidel, olles seejuures ka Venemaa peaminister ning Riigiduuma esimese ja kolmanda koosseisu saadik, kirjutas uudisteagentuur Interfaks. Viimastel aastatel juhtis Gaidar Üleminekuperioodi majanduse instituuti.

Gaidar suri oma Moskva lähistel asuvas majas kolmapäeva hommikul. Esialgsetel andmetel põhjustas surma tromb.

Boriss Jeltsini võitluskaaslasena tuntud Gaidar sängitatakse ilmselt Moskva Novodevitši surnuaiale.

Jegor Gaidar, kirjanike Arkadi Gaidari ja Pavel Bažovi lapselaps, sündis 19. märtsil 1956. aastal Moskvas. Pärast majandushariduse omandamist ja aspirantuuri töötas ta aastatel 1983- 1985 riikliku majandusreformide ekspertkomisjoni juures, seejärel teadurina ja ajalehes Pravda ning ajakirjas Kommunist, kus Gaidar juhtis majandusosakonda.

Tipp-poliitikasse siirdus Gaidar 1991. aastal, mil asus valitsusjuhi asetäitjaks. Hiljem pidas ta majandus-, rahandus- ja peaministri ametit.

1991. aasta veebruarist 1992. aasta märtsini oli ta sotsialistliku Venemaa majandus- ja rahandusminister ning otse selle järel Venemaa rahandusminister.

Alates 2006. aastast kimbutasid meest tõsised terviseprobleemid. Iirimaal konverentsil viibides kaotas ta teadvuse, millega kaasnesid verejooks ja oksendamine. Gaidar oli teadvuseta kolm tundi ning arstid kartsid tema elu pärast. Sel hetkel seostasid paljud Gaidari terviserikkeid Litvinenko mürgitamisega, kuid mingeid tõendeid ei leitud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. December 2009, 09:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing