Statoil: maksutõusudkergitavad hinda

Kristi Malmberg 29. detsember 2009, 13:26

Järgmisest aastast kehtima hakkavad aktsiisimäärad ja müügimaks Tallinnas tõstavad mootorkütuste hindu.


Alates 01. jaanuarist 2010.a. tõusevad mootorikütustele kehtestatud maksumäärad. Lisaks aktsiisimaksude muudatustele tõusevad ka vedelkütuse varu maksud, lisades kokku mootorikütuste hindadele koos käibemaksuga vastavalt 0,48 s/l mootoribensiini ja 0,47 s/l diislikütuse puhul.

Aastaga on Statoili kinnitusel aktsiisimaksude tõusu tõttu lisandunud mootorikütuste hinnale 1,32 s/l. Lisaks avaldas jaehindadele mõju ka käibemaksu tõus alates 01.07.2009 18 protsendilt 20 protsendini.


Aktsiisimaksu muudatuste juures on oluline välja tuua ka asjaolu, et alates 01.01.2010 on Eestis lähiriikidega võrreldes kõrgeim diislikütuse aktsiisimaks, mis avaldab mõju diislikütuse tarbivusele Eestis (ja seeläbi maksulaekumistele).

Lisaks ootab Eesti tarbijat ees veel üks maksutõus, mis kergitab ka mootorikütuste hindu. Nimelt jõustub Tallinnas alates 1. juulist 2010.a. müügimaks 1%, mille tulemusena mootorikütuste hinnad Tallinnas tõusevad veel keskmiselt 15 - 20 senti liitri kohta (sõltuvalt toote keskmisest jaehinnast maksu kehtestamise ajal).

Kuna tegemist on maksuga, millega maksustatakse ettevõtete käivet, siis mootorikütuste puhul, kus maksude osakaal käibes on umbes 60%, ei ole mootorikütuste jaemüüjal võimalik müügimaksu oma tulude arvelt finantseerida, mistõttu müügimaksu kehtestamine toob kaasa mootorikütuste hinnatõusu Tallinnas.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. December 2009, 13:51
Otsi:

Ava täpsem otsing