Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iirimaa pankade päästmise kulud on kohutavad

  Mõju on hirmus ka Iiri riigieelarvele, kus defitsiit paisub tänavu euroalal ennenägematule 32%-le SKPst, sundides majanduslanguses riiki veel karmimale kärpekuurile.
  Eile avalikustatud andmeil läheb kinnisvarabuumis enim liialdanud ja mullu riigistatud Anglo Irishi panga päästmine riigile maksma 29-34 miljardit eurot. Osa kulusid jääb kanda panga investoritele - allutatud võlakirjade omanikele.
  Lisaks teatati, et enam kui 90%-le riskib riigi osalus kasvada ka Iiri suuruselt teises pangas Allied Irish, mis võib vastasel juhul kapitalinõuete täitmisega hätta jääda. See tuli turgudele üllatusena.
  "Allied Irish on hullemas seisus, kui algselt arvati," kommenteeris Londoni firma BGC Partners turustrateeg David Buick agentuurile Bloomberg. "Anglo Irishi panga tekitatud kahju pidev kasv koos nüüd Allied Irishi panga kapitalivajaduse kasvuga sunnib meid uskuma, et Iirimaa võlad tuleb restruktureerida. Ei saa välistada ka IMFi abi palumist," ütles ta.
  Rahandusminister Brian Lenihan ütles aga eile, et välisabi otsimine ei tule Iirimaa puhul kõne allagi, seda enam, et riigi laenuvajadused on tuleva aasta keskpaigani kaetud.
  "Jah, numbrid on kohutavad, kuid kümneaastase perioodi jooksul on võimalik nendega toime tulla," ütles Lenihan eile intervjuus BBC raadiole.
  Lenihan kinnitas, et Iirimaa pürib jätkuvalt selle poole, et aastaks 2014 eelarvedefitsiit euronormi saada, ning esitab selleks novembris ka konkreetse kava.
  "Ma tahan täna kõigile rõhutada, sealhulgas meie partneritele Euroopas, et Iirimaa hoiab jätkuvalt kinni eesmärgist kärpida eelarvedefitsiit aastaks 2014 3%-le SKPst," ütles Lenihan.
  Iirimaa riigieelarves tähendab pankade päästmiskulude kasv ümbermängimisi - tulevaks aastaks planeeritud 3 miljardi euro suurusest kärpest enam ei piisa. See tähendab lisakärpeid ajal, mil majandus on taas langusesse pööranud - teises kvartalis kahanes SKP eelnenud kvartaliga võrreldes 1,2%.
  Euroopast pälvis Iiri valitsuse otsekohesus probleemide tunnistamisel ja lahendamisel eile kiitust nii Euroopa Komisjoni volinikelt kui ka Euroopa Keskpanga juhilt Jean-Claude Trichet'lt.
  "Tunnustame Iiri valitsuse meelekindlust ülemäärane defitsiit kontrolli alla saada," ütles Trichet.
  Allied Irishi panga aktsiad kukkusid eile börsil 28%. Euro nõrgenes USA dollari vastu. Sel nädalal rekordsuureks kärisenud Iiri kümneaastaste võlakirjade intressivahe Saksamaa võlakirjadega aga vähenes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Raadiohitid: kuidas taltsutada inflatsiooni
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.