Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mõisa pankroti ABC

  Pankrotiprotsessi algatamine ei ole ratsionaalne käitumisviis. Need, kes esitavad pankrotihoiatuse või -avalduse jäetakse oma rahast kindlasti ilma, hoiatas riskiinvestor Jüri Mõis Äriplaanil esinedes.

  Mõisa hinnangul on ettevõtjate vahel tekkinud solidaarsus ja pankrotiga ähvardamine tundub ärplemisena, sest tegemist pole majandusliku meetodiga. Seetõttu ongi tavapärane, et teiste võlausaldajatega koostööd tehes raputatakse pankrotialgataja maha ehk jäetakse rahast ilma ning teiste võlausaldajatega minnakse edasi.
  „Ükski normaalselt mõtlev ettevõtja ei algata võlausaldaja suhtes pankrotti vaid proovib koostöös probleemid ära lahendada. Minu firma vastu tuli viimane pankrotihoiatus möödunud aasta detsembris,“ rääkis Mõis.
  Mõis pakkus välja oma ettekandes pankroti ABC, millega tuleks praegu arvestada. Märksõnad on järgmised: pankrotiprotsessid on lõputult pikad, ükski võlausaldaja ei saa midagi tagasi, pankrot ei ole häbiasi, igal raskuses ettevõttel on varuks plaan B.
  „Tuleb arvestada, et pankroti väljakuulutamisega pankrot ei lõppe vaid algab. Ehk tuleb ette varade kantimist, võlausaldajate koosolekuid, hakatakse otsima kokkuleppeid. Ma ei ole jurist ja ettevõtja poolt vaadates on pankrotiprotsessid pikad ja vastikud, millest ei saa keegi mingit kasu,“ rääkis Mõis. Tema sõnul on see aga hea, et pankrotiprotsessist ei saada reeglina midagi tagasi, sest siis hoiduvad võlausaldajad ka pankrotiprotsesside algatamisest.
  Pankrotiprotsessist võib küll hüpoteegipidaja oma hüpoteegi tagasi saada, aga seda ta saaks ka ilma pankrotiprotsessita ning reeglina pole selle hüpoteegiga enam midagi peale hakata, lisas Mõis.
  „Pankrot ei ole aga häbiasi. Kui olete ettevõtja, siis on kindlasti midagi põhja läinud, see on pigem normaalne, tuleb ainult arvestada mainekujundusliku kahjuga. Ma ei karda seda aga öelda, et mul on kaks firmat läinud pankrotti, ikka juhtub,“ ütles Mõis.
  Ta lausus, et Eesti ettevõtetel on praegu tohutud võlad, aga samas on võlausaldajad leplikud ja hapud laenud saab poole hinnaga välja vahetada. „Oled 10 miljonit krooni võtnud, ütled, et maksan 5 miljonit ära ja lahkume sõpradena,“ lisas Mõis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Infoturbe ekspert: identiteedivargusi on rohkem kui maailmas inimesi, teadlikkus peab tõusma
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
USA aktsiaturud alustasid juulit tõusuga
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Liina Kersna jääb ametisse Valitsuses ei tohi alla 7 liikme
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.