Romet Kreek • 4. oktoober 2010 kell 9:04

Briti pangad võivad vajada uut päästmist

Tuleval aastal võivad Suurbritannia pangad vajada uut riigi poolset päästmist, kui avaneb 25 miljardi naelane puudujääk, selgub esmaspäeval avaldatud raportist.

Pankade jae- ja investeerimispanganduse üksused tuleb lahutada ning pangad, mis on liiga suured, et hävida, tuleb tükeldada, selgus täna NEF poolt avaldatud raportist. Londonis tegutseva uurimisinstituut teatas, et šokeerivalt vähe on informatsiooni selle kohta, kuidas kulutati 1,2 triljonit naela pankade päästmiseks.

"Bank of Englandi andmete kohaselt  seisavad pankad kapitalivajaduse ees," kirjutasid raporti autorid Andrew Simms ja Tony Greenham. Praegu võtavad pangad 12 miljardit naela kuus laenu ning see vajadus kasvab 25 miljardile naelale kuus juba tuleval aastal, kuid tuleval aastal peaksid lõppema valitsuse poolsed rahastamisprogrammid.

"Tõenäoliselt palutakse maksumaksjatel taas päästa pangad rahastamispuudusest," selgus raportist.

"Maksumaksja on juba kaks korda maksnud pankade päästmise eest," teatas NEF. "Esmakordselt maksti pankasid päästes ja teine kord siis, kui pangad tõmbasid drastiliselt koomale osutatavaid teenuseid. Me vajame kiireid reforme, et kindlustada seda, et päästetud pankadel ei lasta korrata läbikukkumisi," seisab raportis.

Hetkel kuum