8. oktoober 2010 kell 9:38

Leedus tõusid hinnad 0,6 protsenti

Leedu tarbijahinnad tõusid septembris 0,6 protsenti, seda  tõusnud toiduainehindade tõttu, vahendab Bloomberg.

Tegemist on suurima kuuajalise tõusuga alates jaanuarist. Võrdluseks, augustis langesid tarbijahinnad 0,3 protsenti. Aastane inflatsioonimäär jäi 1,8 protsendiga muutumatuks.

Leedu statistikaameti andmetel tõusid kõige rohkem toiduainetehinnad – 1,1 protsenti. Rõivahinnad tõusid 4,2 protsenti.

Leedu president Dalia Grybauskaite ähvardas kärpida jaemüüjate kasumeid, juhul kui toiduainete hinnad jätkavad tõusu. „Kasvavad kasumid jaemüügikettides põhitoiduainete osas on tarbija jultunud ekspluateerimine,“ tsiteerib presidenti Bloomberg. „Sellised jaemüügikettide aktsioonid on talumatud ja põhjendamatud.“

Jaemüüjate kasumid piimamüügilt tõusid juunis 31 protsendini, 2008. aasta neljanda kvartalis aga 17 protsenti. Jahumüügi kasumid tõusid 43 protsendile 23%lt ja juustumüügi kasumid 31%le läinud aasta 14%lt. „Meil on oligopol nii tootmises kui jaemüügisektoris, mis koormab nii talupidajaid kui tarbijaid,“ ütles majandusminister Dainius Kreivys 6. oktoobril pressikonverentsil. „Me peame mõtlema sellele, kuidas tõsta konkurentsi.“

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum