14. oktoober 2010 kell 8:33

Saksamaal stabiilne majanduskasv

Tuleva aasta kasvuks ennustatakse 2 protsenti. Tööpuudus on viimase 20 aasta madalaim.

Täna oma sügisesed raportid avaldanud 8 Saksa majandusuuringute instituudi hinnangul on riik praegu stabiilse majanduskasvu faasis. Selle aasta kasvuks prognoosivad konjunktuurieksperdid 3,5 protsenti. 

Tuleva aasta esimeses pooles ennustatakse nõrka langust, kuna maailmamajanduse nõrk seis veab alla ka Saksa ekspordinumbrid. Tõusu peaks aga jätkama sisetarbimine. Kui selle aasta töötute arvuks on 3,34 miljonit, siis tuleval aastal peaks see langema 2,93, mis tähendaks 7%-list tööpuudust. Nii soodne oli olukord Saksa tööturul viimati aastal 1992. Palgad tõusevad 2011 aastal 2,8 protsenti, tarbijahinna indeksi tõusuks pakutakse 1,6 protsenti.

Hästi mõjub Saksa majandusele ekspertide hinnangul Euroopa Keskpanga poolt madalal hoitavad intressimäärad. Kui valitsus suudab püsida plaanitud säästukursil, peaks ka eelarvedefitsiit tuleval aastal langema 2,7 protsendini SKP-st.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum