Anne Oja • 22. oktoober 2010 kell 15:38

Suurpanga juht ärgitas Hiina panku välismaad vallutama

Hiina ühe suurema panga, Bank of China, juht Xiao Gang kutsus riigi finantssektorit globaalse finantskriisi tingimustes odavnenud välisvarasid üles ostma.

Xiao Gang juhtis tähelepanu suurte välismaiste finantsorganisatsioonide majandusraskustele, mis suurendab Hiina pankade globaalset konkurentsivõimet, kirjutas Financial Times.

Väljaande hinnangul võib see tähendada Hiina võimude soovi lubada oma pankadel välismaal tehinguid teha. Alates 2007. aastast, mil hiinlased otse enne finantskriisi algust USAs ja Euroopas mitme ostuga haledalt läbi kukkusid, olid välismaised tehingud Hiina finantsorganisatsioonidele keelatud.

Hiina pankade suurt nelikut, kuhu kuuluvad Bank of China kõrval ka ICBC, China Construction Bank ja Agricultural Bank of China, peetakse maailma kõige kapitaliseeritumaiks ja kasumlikeimaks. Need pangad elasid globaalse finantskriisi Hiina majanduse kasvu lainel suhteliselt kergelt üle.

Kõigi nelja panga aktsiate kontrollpakk kuulub Hiina riigile ja koos võivad pangad globaalses finantssüsteemis olulist rolli mängida. Xiao Gangi sõnul tuleks Hiina pangandusnelikul tegevuse laiendamisel vallutada Kagu-Aasia, Lähis-Ida, Lõuna-Ameerika ja Aafrika, kus Hiina pangad omavad kohalike nõrgukeste finantsasutustega võrreldes selget konkurentsieelist.

Hetkel kuum