1. november 2010 kell 11:33

Hodorkovski: uue kriisi toob Venemaal bürokraatide ahnus

Bürokraatide ahnus ja sõltuvus toorainest põhjustavad Venemaal aastaks 2015 uue kriisi, ütles vangis viibiv naftafirma Jukos eksjuht Mihhail Hodorkovski.

"Majanduse moderniseerimise võimatus tuleneb juhtimise ebaefektiivsest süsteemist, mis on arhailine ja läbinisti korrumpeerunud," ütles Hodorkovski intervjuus ajalehele Novaja Gazeta. Ühtlasi ennustas ta uut kriisi umbes aastaks 2015.

President Dmitri Medvedev, kes üritab ligi meelitada välisinvestoreid ja on lubanud võidelda korruptsiooni vastu, et vähendada Venemaa majanduse sõltuvust naftast, gaasist ja tarbekaupadest, teeb vaid "kiireid parandusi", ütles Hodorkovski. Venemaa "alaarenenud majandus ja bürokraatide ahnus" jäävad 2012. aastal valitava presidendi peamisteks väljakutseteks, lisas ta.

Peaminister Vladimir Putin, kes pole välistanud uuesti presidendiks kandideerimist, kardab Hodorkovskist endiselt poliitilist ohtu, ütles opositsioonipoliitik Vladimir Rõžkov Bloombergile. "Putin jätkab Hodorkovski osas kompromissitut hoiakut ja ta eelistaks hoida teda vangis mitte ainult aastani 2102 vaid kogu ülejäänud elu," märkis ta.

Venemaa on Transparency Internationali korruptsiooniindeksi järgi maailma üks kõige korrumpeerunumaid riike, olles 178 riigi seas 154. kohal. Vene riikliku korruptsioonivastase komitee andmetel maksavad venelased aastas ligikaudu 300 miljardit dollarit altkäemakse, mis vastab umbes neljandikule riigi SKPst.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum