Indrek Kald • 1. november 2010 kell 14:17

Politoloog: Venemaa soojendab Eestiga suhteid

Venemaa välispoliitika soojenemine Eesti ja laiemalt Balti riikide ning Poola suunal on ilmne, kuigi sellele vastuseisjatest puudust ei ole, arvab Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür.

"Enamik märke sellest ülessoojendamist on tema sõnul küll üsna tillukesed, kuid siiski on need suunatud positiivse meelestatuse tekitamisele kohalikes eliitides. "Selle suunamuudatuse taga nähakse tavaliselt Dmitri Medvedevi lähikonnas olevaid analüütikuid," rääkis Tüür ERRi teatel.

Selle seltskonna jaoks on saanud selgeks, et nn Lääne klubid on oma otsustustes üsna üksmeelsed, kui taolises ühisotsustamises on kas või üks n-ö vastaline, siis otsust ei sünni ja seetõttu püütakse neid vastalisi pisut üles soojendada, selgitas ta. Tüür ütles, et suhete soojendamise vastu on enamik jõuorganite laagri esindajatest ehk silovikid, kelle jaoks on igasugune leebumine, eriti oma endiste vasallide suhtes, võrdne reetmisega.

Hetkel kuum