5. november 2010 kell 15:44

Saksa rahandusminister: USA poliitika on troostitu

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble kritiseeris teravalt USA 600 miljardi dollari suurust rahasüsti. Sellise poliitika tulemus on Schäuble sõnul troostitu ega lahenda probleeme.

Schäuble võrdles USA tegevust Hiinaga, kes hoiab kunstlikult all jüaani väärtust. "Ma ei usu, et ameeriklased nii oma probleeme lahendavad," märkis ta. See ei aita kaasa majanduskasvu nõrgenemise probleemi lahendamisele ja "tulemused on troostitud", lisas Schäuble.

Saksamaa näitel võib näha, et probleeme ei lahenda suuremate defitsiitidega ning USA huvides oleks parem probleeme tõeliselt lahendada, arvas Saksa minister. Enamgi veel – USA konjunktuuripoliitika tekitab maailmas lisaprobleeme, ütles Schäuble.

"Instrumendid on erinevad, kuid eesmärk on sama," sõnas ta täna Berliinis peetud kõnes. Likviidsuse vähesus ei ole probleem ja "nüüd öelda, et lisame veel 600 miljardit, ei lahenda probleemi," ütles Schäuble.

Ühtlasi lükkas ta tagasi USA rahandusministri Timothy Geithneri ettepaneku lõpetada valuutakonflikt eesmärkide paikapanekuga, mis aitaksid vähendada jooksevkonto puudujääki. "See on ka meie probleem, kui USA ei ole enam kindel, kui on tunda, et vanad retseptid enam ei toimi," ütles Schäuble. "Meil ei ole vähematki põhjust kahjurõõmu tunda, pigem on meil põhjust muretseda."

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum