Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  SASi kohutav aasta jätkub

  Põhjamaade suurim lennufirma teatas taas kahjumlikust kvartalist, millele üleeile lisandus suur trahv Euroopa Komisjonilt. Aktsia jätkab kolinal kukkumist, kuid mis aitaks olukorda parandada?
  Heites pilgu firma viimase kolme aasta majandustulemustele, paistab olukord väga nukker. Viimase 12 kvartaliga on firma napilt kasumisse jõudnud vaid möödunud aasta kolmandas kvartalis.
  Selle aasta kolmanda kvartali puhaskahjumiks kujunes 155 miljonit dollarit. Lennufirma käive kukkus 3,5% võrra, 1,6 miljardi dollarini. Tulemus ei olnud meeltmööda ka analüütikutele, kes olid SASile hoopis 42 miljoni dollari suurust kasumit prognoosinud.
  Teisipäeval kuulsime, kuidas Euroopa Komisjon määras seoses kartellikoostööga 11 lennufirmale 800 miljoni euro suuruse trahvi, millest 70 miljonit eurot tuleb kinni maksta SASil.
  Teine häda SASi juures on kindla juhi puudumine, kes veaks ettevõtet rasketel aegadel läbi tule ja vee nagu Ed Whitacre tegi General Motorsiga. Möödunud kuul teatas SASi senine tegevjuht Mats Jansson ootamatult, et astub tagasi. Firma vajab tugevat ja kindlat kätt, kes taastaks SASi kui kvaliteetse Skandinaavia ettevõtte maine. Jään lootma, et jaanuaris ametisse astuv Rickard Gustafson suudab seda.
  Minu silmis on SASi poolt vale pöörata jäärapäiselt selg ühinemistele. Ka lennundussektor peaks toimima kulude vähendamise eesmärgil uusi liite sõlmiva autotööstuse eeskujul. SASi tegevjuhi asetäitja John Dueholmi hinnangul hakkavad Euroopa lennufirmad tõenäoliselt lähema 2-3 aasta jooksul ühinema, kuid ta välistas seejuures SASi ühinemise mõne teise lennufirmaga.
  SASile oleks kindlasti kasulik keskenduda sarnaselt Finnairiga Aasia lennuliini täiustamisele, sest see jõukust koguv piirkond on tohutu potentsiaaliga. On ju sama soovitatud ka Estonian Airile. Miks siis mitte teha koostööd Aasia suunal ja nautida koos selle tulemusi.
  Investorina hoiaksin mina esialgu SASi aktsiast kõrvale, sest liiga palju küsimärke ripub veel õhus. Trahv, juht, Aasia ja tegevuskulud on selle firma märksõnad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.