Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mart Raudsaar:kus on piir laimu ja kriitika vahel?

  Kuidas defineerida laimu või kus on piir laimu ja kriitika vahel, küsib ajalehtede liidu juht ja ajakirjandusõppejõud Mart Raudsaar seoses võlaõigusseaduse eelnõuga, mis võib võimaldada tulevikus laimaja ennetavat trahvimist.

  "Justiitsministeerium ütleb, et see puudutab ainult neid, kes laimavad. Aga see on natukene libedale teele minek," ütles ta ning selgitas, et kui on tegemist avaliku protestiga, on seal ju loomulikult kriitilised märkused ja kriitilised plakatid mängus. "Kuhu me tõmbame piiri n-ö laimu ja kriitika vahel. See piir võib mõnikord olla suhteliselt hägune," sõnas Raudsaar.
  Seaduseelnõu selgituses märgitakse, et au ja väärikuse kahjustamise eest võib kahjuhüvitise ennetavat funktsiooni rakendada iga isiku poolt toime pandud kahju tekitamisel, mitte ainult meediaettevõtete puhul. Selgituse kohaselt võiks siis trahvida ka linnatänaval laimavaid hüüdeid hüüdvaid kodanikke või piketi käigus plakatitega vehkivaid pikettijaid või e-kirjas valesid faktiväiteid esitavaid inimesi.
  Raudsaar usub, et seadus, millel homme on riigikogus teine lugemine ning järgmisel nädala kolmas, läheb parlamendis läbi. "Kui see seadus vastu võetakse, riivab see ühte väga olulist põhiseaduslikku õigust – see on sõnavabadus. Ja me ei räägi siin sõnavabadusest ajakirjanduslikus mõttes, vaid me räägime siin sõnavabadusest üleüldiselt, põhiseaduslikus kontekstis," rõhutas ta.
  Kuigi Eesti Ajalehtede Liit pakkus välja ennetavale hüvitisele piirmäärad, õiguskomisjon ettepanekut heaks ei kiitnud. "Kui ma õiguskomisjonis seda ettepanekut kaitsesin, võrdlesin seda parkimistrahvidega, kus on ka ette nähtud maksimummäär. Ei ole ju nii, et õiguses on karistus määratlemata," põhjendas Raudsaar.
  Tema sõnul nimetas õiguskomisjon piirmäärasid Eesti õigussüsteemile mitteomaseks. "Hea küll! Ma olen nõus sellega, aga kogu see temaatika on Ameerikast võetud. Minu kommentaar oli, et sellisel juhul läheme lõpuni. Kui te selle Ameerikast laenasite, paneme siis maksimummäärad ka kirja," selgitas Raudsaar.
  Kas ennetavate trahvidega on võimalik mõnda ajakirjandusväljaannet pankrotti ajada? "Ma näen küll seda võimalust," vastas Raudsaar.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eurovalimistel soovib osaleda üheksa erakonda ja kuus üksikkandidaati
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Swedbank: uus korter jääb enamikule kättesaamatuks
Uued korterid jäävad enamiku inimeste jaoks rahaliselt kättesaamatuks, ka järelturu korterite taskukohasus ei ole kiita, ütles Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.
Uued korterid jäävad enamiku inimeste jaoks rahaliselt kättesaamatuks, ka järelturu korterite taskukohasus ei ole kiita, ütles Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.