Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurenenud ehitusmahud tõid vabama hingamise

  "Tunneme, nagu jalad oleks jälle põhjas ja enam suuremat langust ei tule," rääkis kuivsegude tootja Uninaks ASi juht Guido Piksar. "Mahud kasvavad ja ekspordi jutt on ka õige. Oleme oma väikeses liivakastis kiiresti reageerinud. See on meile šansid andnud," kommenteeris ta eile avaldatud statistikat.
  Piksar lisas, et mahtude kasv pole suur, kuid on siiski kasv. "Võib öelda, et elame juba paremini," ütles ta rõõmsa tooniga hääles. Seejuures kasvas Uninaksi käive just tänu ekspordile.
  Erinevalt 2009. aastast on see aasta olnud väga tegus, rääkis ASi Talot juht Rasmus Kurm. "Huvi meie toodete vastu on kuust kuusse kasvanud, mis kõige selgemini väljendub hinnapakkumiste arvus. Töös olevad objektid on terve aasta vältel meie tsehhid stabiilselt töös hoidnud ning ka jõulukuu ja 2011. aasta esimesed kuud tulevad töised," täpsustas Kurm.
  "Prognoosi kohaselt suureneb 2010. aasta müügitulu 15% võrreldes 2009. aastaga. Ka 2011. aasta suhtes oleme optimistlikud ning prognoosime jätkuvat nõudluse kasvu," lisas Kurm.
  Betoon- ja raudbetoontoodete tootja Lasbet Tootmine ASi juht Andrus Koolme tõdes, et ehitusmahud on tõepoolest natuke kasvanud, kuid Eestis läheb müük endiselt väga kehvalt ja kohalikud hinnad on väga madalad. "Ostavad Soome ja Eesti firmad, mis ehitavad Soomes. Tõus algas Soomes sel aastal, sest Soome riik toetab (ehitust - toim) palju ja pangad annavad laenu ka," lausus Koolme, kelle sõnul on Lasbet müünud materjali elamute, vanadekodude ja haiglate ehituseks.
  Saint-Gobain Ehitustooted ASi turundusdirektor Ivar Veerus märkis, et hirmus suurt tõusu tunda pole, kuid alates juunist on käibed siiski veidi paremad kui mullu samal ajal. "Näeme seost euroga. Kui otsustati, et euro tuleb, sai turule selgeks, et hinnad enam ei lange, ja kes ikka ehitada tahtis, see hakkas ehitama," põhjendas Veerus. "Eesti ehitusmaterjalide üldine eksport on kasvanud kaks korda," lisas ta.
  Restor ASi juht Arsi Kook ütles, et tal on statistilist ehitusmahtude kasvu väga raske kommenteerida, sest pigem võib olla tegu sesoonsete tööde ehk enne talve saabuva tähtajaga tööde lõpetamisega.
  "Eks elu on pisut vilkam kui aasta tagasi, küsitakse hindu, kuid midagi suuremat ei julge lubada," rääkis Kook.
  Restor aasta lõpuks ja uueks aastaks suuri plaane ei tee. "Naljaga pooleks on põhieesmärk vähem tööd teha ja plussi jääda. Paljud on vale hinnaga töid sisse võtnud ja hädas," rääkis Kook.
  YIT Ehituse juht Margus Põim ütles, et tema juhitava ettevõtteni pole kasv veel jõudnud. "Kasvu ei tooda kandikul, tööd tuleb võita," lisas ta.
  Vastab tõele, et ehitusmahtude kasv tuleb ekspordist. Koduturul veel tõusu pole. Millal see tuleb, kas nüüd või järgmises kvartalis, ei oska öelda. Kõik märgid, mis näitavad ehitusturu paranemist, valmistavad muidugi rõõmu. Oma loomult olen optimist, kuid ma ei usu, ehituses muutub paari kvartaliga kõik ilusaks. Võibolla alles 2011. aasta lõpuks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: tarneahelaid ootavad ees suured muutused
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtted muudavad oma tootmise asukohti – kas siis viies neid poliitiliselt sobivamatesse ja turvalisematesse riikidesse või lõpptarbijatele lähemale. Ent tarneahelate ümberkujunemine toimub aeglaselt ja selle mõju hakkab avalduma veelgi aeglasemalt, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Prokuratuur sõdib Ekspressi ajakirjanike trahvimise nimel riigikohtuni välja
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.
Markantne kaasus, kus prokuratuur on veendunud, et ajakirjanikud peaksid kohtumenetlusest tehtavate lugude jaoks võimudelt loa saama, saab nüüd lõpplahenduse riigikohtus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.