Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Alltöövõtja vastutab viivitusega tekitatud kahju eest

  Ehituspraktikas ei ole harv olukord, kus peatöövõtja kasutab ühel objektil mitmeid erinevaid alltöövõtjaid, kellest mõni jääb oma tööde tähtaegse tegemisega jänni. Kui tööde tegemisega on viivitanud mitu alltöövõtjat, tekib küsimus, kellelt ja millises ulatuses võib peatöövõtja nõuda viivitusega põhjustatud kahju hüvitamist.
  Kui peatöövõtja nõuab kahju hüvitamist vaid mõnelt alltöövõtjalt, tekib küsimus, kas kahju hüvitanud alltöövõtja(te)l on õigus nõuda ka teistelt viivitanud alltöövõtjatelt teatud ulatuses kahju katmist.
  Riigikohus on oma hiljutises lahendis (riigikohtu tsiviilkolleegiumi 02.11.2010. a otsus asjas nr 3-2-1-93-10) antud küsimusi käsitlenud. Riigikohus on viidanud võlaõigusseaduse sättele (paragrahv 137 lg 2), mis näeb ette, et kui mitu isikut vastutavad samal või erinevatel alustel kolmanda isiku suhtes viimasele tekitatud sama kahju eest, vastutavad nad hüvitise maksmise eest solidaarselt. Solidaarne vastutus tähendab aga seda, et peatöövõtja võib omal valikul nõuda kahju hüvitamist kas kõigilt viivitanud alltöövõtjatelt, neist mõnelt ühiselt või ka mõnelt üksinda. Seega võib koos mitme teise alltöövõtjaga viivitanud alltöövõtja sattuda olukorda, kus ta peab kogu peatöövõtjale tekkinud kahju üksinda hüvitama. Samas tuleb eristada olukorda, kus erinevad alltöövõtjad on viivitanud oma tööde tegemisega erineval määral. Sellisel juhul vastutavad nad solidaarselt üksnes kokkulangeva viivituse aja osas. Kui üks alltöövõtja viivitas oma tööde tegemisega 20 päeva ja teine 30 päeva, siis vastutavad sellised alltöövõtjad 20päevase viivituse osas solidaarselt ning ülejäänud 10päevase viivituse osas vastutab pikemalt viivitanud alltöövõtja täiendavalt üksinda.
  Samas ei pääse lühemalt viivitanud alltöövõtja vastutusest viitega sellele, et teine alltöövõtja viivitas niikuinii pikemalt ja seetõttu ei omanud tema enda viivitus objekti üleandmise seisukohalt tähtsust. Vastavalt võlaõigusseaduse regulatsioonile ja riigikohtu selgitustele vastutavad alltöövõtjad kokkulangeva viivituse aja osas siiski solidaarselt.
  Autor: Aivar Taro
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.