Enno Rebane • 21. detsember 2010 kell 21:00

Teedeehitaja pööras materjalitootjatele selja

2010. aasta oli kõvasti kreenis katastroofilise 2009. aasta poole. Negatiivne on paraku ülekaalus, eelkõige kohalike ehitusmaterjalide kasutamist vaadates.

Negatiivseim trend oli teedehituse otsustav seljapööramine kohalike ehitusmaterjalide kasutamisele. Vastupidiselt aastakümnete jooksul väljakujunenud paekivikillustiku kasutamisele teede alustes on tänavu suur osa neist valmistatud imporditavast tardkivimkillustikust. Paekillustiku müük on tänavu kahanenud üle 30 protsendi ja seda võrreldes eelmise, katastroofilise aastaga.

Sektorile mõjub negatiivselt ka järjekordne otsustav kaevandamistasu tõstmine. Tundub, et mullu vastavat seadusemuudatust vastu võttes puudus otsustajatel sisuline arusaam oma tegevusest. Raske on muul viisil seletada seda, et tänavu on teatud paekillustiku ja täitepinnase, mida tööstuslikult praktiliselt kasutada ei saa, kaevandamistasu sisuliselt ühesugune. Kui praegu räägitakse sellest, et järgmisel aastal maksud ei tõuse, on see teave väär. Näiteks paekivi kaevandamistasu tõuseb 25%. Paneme selle uudise 30% käibe languse kõrvale!

Siiski on ka positiivset. Eksport kasvas tänavu 9 kuuga enam kui 25%. Eraldi väärib märkimist ebatraditsionaalne eksporttoode - betoonelemendid, mille üks edukaimaid eksportööre on Tartu Maja Betoontooted.

Kohaliku ehitusmaterjalide turu tootjate jaoks 2011. aasta midagi väga positiivset ei luba. Prognoosime küll ehitusmahtude suurenemist, mis võiks toimuda eelkõige ELi finantside ning CO2 müügist saadava raha toel, kuid see ei pruugi oluliselt aidata täitematerjalide, betoonide ja müürikivide tootjaid - neid, kellel endiselt raskelt läheb.

Raske olukord tähendab muu hulgas seda, et ehitusmaterjalide tootjate liit jätkab koostööd maksu- ja tolliametiga ka järgmisel aastal, osutades valdkonna võimalikele ebaausatele ettevõtetele. Lootma siiski peab - eluhoonete uusehitus võiks küll järgmiselt aastal veidi kasvama hakata.

Hetkel kuum