12. jaanuar 2011 kell 4:22

Hotellinduses jätkuvad positiivsed trendid

Eile avaldatud statistikaameti andmetel külastas novembris Eesti majutusasutusi viimase kümne aasta rekordarv turiste, hotellide juhtide sõnul jätkub nõudluse kasv ka 2011. aastal, kirjutab tänane Äripäev.

"Möödunud aasta lõpus nägime tuntavat turistide arvu ja hotellide täituvuse kasvu ning alanud positiivsed trendid jätkuvad ka tänavu,“ rääkis Tallink Spa & Conference Hotelli tegevjuht Aivar Sõerd.Kuigi 2010. aasta kokkuvõttes jäid majutusasutuste hinnad kergesse miinusesse, toimus sügisel murdepunkt, mil nõudluse kasv ja stabiilne pakkumine hakkasid mõjutama hindasid. "Jaanuari alguse statistikast selgub, et kui eelmisel aastal oli keskmine hind umbes 45 eurot, siis tänavu 56,5 eurot. Täituvus oli jaanuari alguses 68,7 protsenti ja tänavu 84,5 protsenti," selgitas Sõerd tuntavaid erinevusi.Aasta alguses märgatav kasvSõerdi hinnangul paistab kasv käesoleva aasta jaanuaris ja veebruaris võrreldes möödunud aasta sama perioodiga ilmselge. Pakun, et üks 10-15% võiks kogu aasta kasvu prognoosida ja seda võib öelda ka esimeste kuude kohta,  kinnitas Sõerd.Viru hotelli haldava ASi Sokoteli tegevdirektor Anu Soosaar kinnitas samuti, et hotelli täituvus paistab esimeste kuude jooksul oluliselt ilusam kui 2010. aastal. „Meil oli kaheksa esimest päeva maja maksimaalselt rahvast täis. Ma ei mäleta, et sellist asja oleks varem olnud,“ rääkis Soosaar ja põhjendas olukorda sellega, et venelased on Tallinna puhkusepaigana leidnud.Juba 2010. aasta oli Soosaare hinnangul oluliselt parem, kuna nõudlus Tallinnas ja ka Viru Hotellis kasvas 14 protsenti. „Päris nii suurt tõusu sellel aastal kindlasti enam oodata ei ole, kuid oleks väga hästi, kui see jääks 5 protsendi piiresse,“ nentis ta.

Pärnus hotelliteenust pakkuva Strand SPA & Konverentsihotelli juhi Egon Elsteini sõnul on arvestades üldist tausta ja majandusseisu aasta alanud kenasti. “Võrreldes 2010 aastaga on käibekasv olnud umbes kümmekond protsenti, kuid võrreldes 2008. aastaga on käive paarkümmend protsenti väikesem,“ möönis Elstein ning lisas, et kokkuvõttes tulevad esimesed kuud samuti pisut paremad kui mullu.Tervelt aastalt ootab Elstein käibe kasvu umbes kümmekond protsenti. „Kasumi kasvust veel ei unista, sest kulud paraku on tõusnud, aga hinnad endiselt madalad,“ rääkis ta. 

Tartu hotelle toidavad üritusedTartu suurima hotelli Dorpat tegevjuhi Gea Puidaku kinnitusel on 2011. aasta alanud nii Tartu majutusasutuste kui ka hotelli jaoks paremini kui eelmised.“Messidel käimise ja töö tulemusena on isegi Vene kliendid hakanud Tartut avastama, eriti Pihkva ja Peterburi ümbruse inimesed,” rääkis ta ja prognoosis, et aasta esimesed kuud tulevad umbes 10% võrra paremad kui mullu.Puidaku hinnangul tundub, et konverentsiturism hakkab taas jõudu koguma, sest kliendid on huvitatud kevadisest ja sügisesest konverentsihooajast.Kevadet ja suve on majutusasutustel rakse ette planeerida, kuna reisibüroode kaudu registreerunud välisturistid võivad viimasel hetkel loobuda. “Tartus on tulemas sel aastal olulisi üritusi, mis toovad siia kindlasti rohkem rahvast kui eelmisel aastal,” möönis Puidak siiski.

Eestit on hästi turundatudSõerdi sõnul on eelkõige Soome ja nendele järgnevate Vene turistide arvud on teinud kõigi aegade rekordeid. „Usun, et Eesti pakub päris häid puhkusevõimalusi – kultuuriüritused, Euroopa tasemele vastav teenindus, väga hea laevaühendus Soome ja Rootsiga ning paranev rongi- ja lennuühendus,“ põhjendas Sõerd.Soosaare hinnangul on kasvu taga peamiselt kaks aspekti. „Kriisiaastatega hinnad kukkusid ja info, et siia on taskukohane tulla, on inimestele juba kinnistunud. Ei saa ka jätta mainimata, et Eesti turundus on olnud prioriteediks,“ põhjendas Soosaar ja lisas, et kaasa aitavad ka  Kultuuripealinna tiitel ja näiteks ülehomme avatav Eesti esimese hotellimuuseum.

TaustStatistikaameti andmetel peatus Eesti majutusettevõtetes 2010. aasta novembris 164 000 turisti, mis ületas majutusettevõtete viimase kümnendi novembrikuu parima 2007. aasta tulemusi 6%.Novembris kasutas majutusettevõtete teenuseid ligi 101 000 välisturisti ehk 17% enam kui aasta tagasi samal kuul. Majutusettevõtetes peatus 15 000 turisti Venemaalt, kaks korda rohkem kui 2009. aasta novembris. Enam turiste saabus Lätist, Rootsist, Saksamaalt ja Norrast. Soome turistide arv, mis moodustas novembris 52% välisturistide koguarvust, jäi 2009. aasta novembri tasemele. Suurbritannia turistide arv vähenes 4%. Kolmveerand majutusteenuseid kasutanud välisturistidest saabus Euroopa Liidu liikmesriikidest.Majutusettevõtete teenuseid kasutas novembris 63 000 Eesti elanikku ehk ligi 10 000 turisti rohkem kui 2009. aasta novembris, kuid siseturistide arv ei ületanud 2007. aasta sama kuu tulemusi. 2009. aasta novembriga võrreldes suurenes nii puhkuse- kui ka tööreisil olnud siseturistide arv.

Autor: Birjo Must, Aivar Hundimägi

Hetkel kuum