Alyona Stadnik • 20. jaanuar 2011 kell 12:06

Suleti saastekvoodi kauplemisregister

Tšehhi registrist on väidetavalt varastatud ligi seitsme miljoni euro ulatuses Euroopa Liidu (EL) saastekvootidega kauplemise ühikuid, mis häkkerite poolt Eestisse edasi suunati.

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri kohusetäitja Allan Gromov ütles Postimehele, et Eesti pole Tšehhis toimunud vargusega seotud ning Eesti hakkab uurimisega tegelema juhul, kui saabub konkreetne signaal järelevalveorganitelt, kuid siiani seda pole.

Eesti kõrval sulgesid oma registrid kolmapäeval Tšehhi, Kreeka ja Poola. Teisipäeval pani oma registri kinni Austria.

Turuosaline Blackstone Global Ventures ütles eile Reutersile, et firmal läks Tšehhi registrist kaduma 475 000 ELi saastekvoodi ühikut. Firma esindaja sõnul on teada, et esimene kõnealuste kvootide sihtpunkt oli Eesti ning pärast seda täiendav informatsioon puudub.

Miroslav Rehor, kes juhib registri Tšehhi turu OTE korraldamist, teatas Reutersile, et register oli suletud seni, kuni kontor teostab uurimist seoses konto omanikega. "Saime kaebuse hommikul ühelt konto omanikult, kelle nimel oli tehtud tehing, mida tema ei algatanud," ütles Rehor. "Nüüd peame kontrollima kõiki andmeid registris, et näha, mis juhtus,“ kommenteeris ta. 

Hetkel kuum