Ligi: tulumaks on kõige koormavam maks üldse

Anne Oja 24. jaanuar 2011, 16:34

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles täna riigikogus arupärimistele vastates, et tulumaks on kõige koormavam maks üldse, seda nii majanduse arengule kui ka tulu saajatest füüsilistele ning eraisikutele.

Eesti otsustas majanduskriisi ajal tõsta käibemaksumäära. Riigikogu liikmed küsisid rahandusministrilt, millised mõjud oleks olnud Eesti majandusele, kui käibemaksu asemel oleks tõstetud tulumaksumäära ja kas tulumaksumäära tõstmine ei tulnud kõne alla seetõttu, et Reformierakond on pidevalt lubanud tulumaksumäära vähendamist.

"Tegelikult on niipidi, et tulumaks on majandusele kõige koormavam maks ja see pole ainult meie ilmavaade, vaid seda on öelnud ka OECD, mis on nimetanud tulumaksu kasvu pärssivaks. Kõige koormavam on ettevõtte tulumaks, aga siis tööjõumaksud, eelkõige üksikisiku tulumaks," selgitas Ligi. "Tarbimismaksu loetakse suhteliselt süütuks maksuks, see on kasulik ka keskkonnale."

Ligi lisas, et ka inimeste eelarvele on tulumaksu tõstmine käibemaksu tõusust riskantsem. "Tarbimismulli ja tarbimisšoki olukord on küll pisut teistsugune, kuid eksperdid väidavad vastupidist. Tarbimise ja laenumulli riik taastada ei tohi. Riik ei suuda seda, see on lihtsalt tasakaalutus, mida tuleb ravida," lisas minister.

Ligi loetles arvukalt Euroopa riike, mis on kõik hiljuti käibemaksu tõstnud. "Meil pole põhjust vastanduda," arvas ta.

Vastates küsimusele, kui palju saaks tulumaksu alandada, ütles Ligi konkreetseid veksleid välja andmata: "Meie programm peab maksualandused sõltuvusse majanduslike võimalustega. Seda ei tohi teha nii, et võlad kasvavad. Me sööme reserve ja elame praegu võlgu."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. January 2011, 16:35
    Otsi:

    Ava täpsem otsing