Sirje Rank • 28. jaanuar 2011 kell 14:21

Valitsusevastased protestid Egiptuses ägenesid

Egiptuse pealinnas Kairos kasutas politsei täna kummikuule, pisargaasi ja veekahureid, et ajada laiali kümneid tuhandeid valitsuse vastu protestivaid demonstrante.

Valitsus halvas juurdepääsu internetile ja sundis mobiilside operaatoreid levi piirama, et takistada protestijatel omavahel sidet pidamast.

Analüütikute sõnul on sel nädalal puhkenud rahutused president Hosni Mubaraki režiimi jaoks pretsedenditud, haarates kaasa tavakodanikud, kes varem pole tänavatele protestima tulnud. Suur osa rahva mobiliseerimisel on olnud internetil ja sotsiaalvõrgustikel.

Kriisi majanduslik mõju väljendus täna Egiptuse riigivõlakirjade intressimäärade rekordilises tõusus.  Aastal 2020 tagasimaksmisele kuuluvate võlakirjadelt nõudsid investorid täna tootlust 6,633% (tõus nädalaga 91 baaspunkti) ning aastal 2040 tagasimaksmisele kuuluvatelt võlakirjadelt 7,443%, vahendas agentuur Bloomberg. Egiptuse börsiindeks EGX30 kukkus eile 11%. Londonis noteeritud Egiptuse firmade aktsiad olid täna languses.

Hetkel kuum