Sirje Rank • 8. veebruar 2011 kell 10:00

USA otsib valuutasõjas liitlasi

USA võib Brasiilia näol saada liitlase, kelle abil mõjutada Hiinat oma valuutapoliitikat muutma.

Kunstlikult odavana hoitud jüaan on probleemiks mõlemale riigile ning sellest saab üks keskne kõneluste teema, kui USA president Barack Obama märtsis Brasiiliasse visiidile läheb, vahendas agentuur Bloomberg.

Eile oli Brasiilias visiiti ette valmistamas USA rahandusminister Tim Geithner,

Läinud nädalal USA kongressile esitatud raportis ei nimetanud USA Hiinat küll riigiks, mis oma valuutaga manipuleerib, kuid nentis, et Hiina valitsus pole jüaanil piisavalt tugevneda lasknud ning et jüaan on jätkuvalt tugevalt alla hinnatud.

Brasiilias on aasta algul ametisse tulnud uus valitsus väljendanud sügavat muret Brasiilia reaali tugevnemise pärast ning läinud nädalal ütles kaubandusminister Fernando Pimentel, et Brasiilia võib rakendada kaubanduspiiranguid, et kaitsta kodumaiseid tootjaid odava impordi eest. President Dilma Rousseff on kokku kutsunud kaubandusametnikest, diplomaatidest, ärimeestest ja ekspertidest koosneva töögrupi, et esitada ideid, kuidas Hiina imporditulva tõkestada.

Läinud aastal kasvas Hiina eksport Brasiiliasse 61 protsenti 25,6 miljardile dollarile, kuna Brasiilia reaali 34%-ne kallinemine 2009. aasta algusest Hiina jüaani vastu langetas impordi hinda. USA kaubandusdefitsiit Hiinaga paisus läinud aastal jaanuarist novembrini 21% 252 miljardi dollarile.

 

Hetkel kuum