23. veebruar 2011 kell 9:34

Ligi: Eesti suurendab kvoodiäri

Eesti müüb sel aastal tõenäoliselt rohkem saastekvoote kui 2010, ütles rahandusminister Jürgen Ligi. Mullu ulatus müük 2,1 miljardi kroonini.

„Selle aasta müük saab olema suurem kui 2,1 miljardit krooni, mille teenisime läinud aastal,“ ütles Ligi. Samas tunnistas minister, et turg on „karm“ ning rohkem detaile kvoodimüügi osas ei avaldanud.

Eesti loodab 2011 teenida saastekvootide müügist 25 miljonit eurot, ütles läinud kuul riigikantselei strateegiadirektor Keit Kasemets. Läinud aasta lõpul sõlmis Eesti Kasemetsa sõnul lepinguid 230 miljoni euro väärtuses.

Ühtlasi on Eesti Ligi sõnul palunud Eurostatil muuta reegleid saastekvootide müügi osas, nii et müügist saadud tulu ja selle investeeringud saaks paigutada ühte aastasse, neutraliseerides nii selle mõju riigieelarvele.

Eesti statistikaameti pressiesindaja Anu Otsa sõnul on Eurostatilt vastavat otsust oodata märtsis.

Läinud aastal aitas saastekvootide müük Eestil kärpida eelarvedefitsiiti ligi ühele protsendile SKP-st. Sel aastal suureneb eelavedefitsiit valitsuse prognoosi kohaselt 1,6 protsendile SKP-st.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum