Viis näpunäidet, et mäng ei muutuks tööks

Raimo Ülavere 28. aprill 2011, 00:00

Ühest eksperimendist. Psühholoogid jagasid joonistada armastavad lasteaialapsed kolme gruppi. Esimesele grupile lubati joonistamise eest auhinda, teise grupi lastele anti tunnistus pärast joonistamist üllatusena. Ja kolmandal grupile ei antud-lubatud midagi - lapsed lihtsalt joonistasid.

Kahe nädala pärast jagati taas lastele laiali joonistamisvahendid ning psühholoogid jälgisid salamahti laste tegevust. Teise ja kolmanda grupi lapsed hakkasid joonistama varasemaga sarnase innukusega. Ent esimese grupi lapsed, kellele oli lubatud ja kes ka said auhinna, näitasid joonistamise vastu üles oluliselt vähem huvi. Mäng oli muutunud tööks.

See eksperiment meenus mulle, kui osalesin Vabatahtliku Tegevuse Arenduskoja nõukoja (mille liige olen) koosolekul. Ehk omal moel andis eksperimendi tulemus ainest selgitamaks vahet vabatahtliku töö ja n-ö kohustusliku töö vahel. Ideaalses töömaailmas soovime teha peamiselt ja ainult seda tööd, mida tahame. Siis on me pühendumus kõrgeimal tasemel ja tulemuslikkus mõistagi laes. Seega on võtmeküsimus: kuidas teha, et võimalikult palju tööd oleks "tahan teha", mitte "pean tegema"?

1. Pikaajaliselt on keeruline ühte ja sama vabatahtlikult valitud tööd teha nii, et see ei muutuks "pean" tööks. Seega on vaja vaheldust, puhkust, uusi väljakutseid jne.

2. Inimest värvates tasub uurida, mida ta praegu teeb, ja leida talle midagi uut, värsket, innustavat. Mitte kutsuda teda tegema sama tööd kõrgema palgaga - ta lahkub varsti sinna, kus veel kõrgem palk. Ja kuskil on alati kõrgem palk.

3. Mida rohkem inimene saab ise oma tööasjade üle otsustada, seda suurem on tema pühendumus. Ja ka vastutus.

4. Piits ja präänik ehk tulemuspalk on mõistlik ainult rutiinse tükitöö korral, sest siis on vaja inimest motiveerida tegema seda "pean tegema" tööd. Kui töö on loominguline ja vabatahtlik, siis tulemuspalk takistab.

5. Peaks arvestama ja harjuma asjaoluga, et inimesed suudavad tõeliselt tulemuslikult ja pühendunult töötada ainult lühikest aega (uuringute kohaselt kuni 4-5 tundi päevas, sedagi ca 1,5 tunniste juppidena).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing